keresés

2023. november 18., szombat

Egyetemi digitális tárak-Repozitóriumok

 A repozitóriumok dokumentumszerverek egyetemeken és kutatási intézményekben, amelyek az intézményhez köthető tudományos anyagokat archiválják és teszik hozzáférhetővé. A feltöltött tartalmakat (képek, videók, dokumentumok stb.) feltárják és összekapcsolják már meglévő adatbázisokkal és a repozitórium-indexelő rendszerekkel. Ezek segítségével "bekerülnek a tudományos vérkeringésbe."  


Az alábbiakban a magyar egyetemek repozitóriumairól írok 


Corvinus  

A Budapesti Corvinus Egyetem az egyetemen keletkezett kiadványokat, szakdolgozatokat és PhD dolgozatokat négy repozitóriumban gyűjti és tárolja. Ezeket az Egyetemi Könyvtár működteti.  

-Corvinus Kutatások 

-Corvinus PhD disszertációk 

-Corvinus TDK és szakdolgozatok 

-Corvinus Egyetemtörténeti Digitális gyűjtemény   


ELTE 
https://edit.elte.hu/

Az ELTÉ-n létrehozottt dokumentumok tárhelye, archívuma az Eötvös Loránd Tudományegyetem Digitális Intézményi Tudástára (EDIT).  Az EDIT-ben minden dokumentum egyedi Handle-azonosítót (úgynevezett "Universal Resource Identifier" címet) kap, amelyet hivatkozásként is lehet használni. 12 kategóriában lehet gyűjteményeket böngészni:

-Publikációk

-ELTE folyóiratok, kiadványok

-TDK/OTDK dolgozatok

-Szakdolgozatok

-Disszertációk

-Muzeális gyűjtemények, E-könyvtár

-Oktatási anyagok

-Egyetemi Fotótár

-Videotár

-Kutatástámogatás

-Könyvtári dokumentumtár

-Szabadalmak, Pályázati termékek


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A BME-n létrehozott dokumentumok digitális tárhelye a Műegyetem Digitális Archívuma. Oktatási anyagok, folyóiratok, tudományos publikációk, disszertációk stb. kereshetők, böngészhetők különböző gyűjteményekbe szervezve.


Pécsi Tudományegyetem


https://adminisztracio.pte.hu/elkeszult_a_pte_doktori_iskolainak_repozitoriuma

A Pécsi Egyetemi Könyvtár a PTE Doktori iskoláival együttműködve elkészítette a PTE Doktori iskolák repozitóriumát a Pécsi Egyetemi Archívum (PEA) részeként. A PTE repozitóriumainak közös honlapja tartalmazza az Egyetemi Könyvtár által digitalizált dokumentumokat, a PTE doktori iskoláiban készült doktori disszertációkat, a PTE hallgatók által készített szakdolgozatokat, valamint a PTE oktatók és kutatók munkája során keletkezett és megőrzésre szánt teljes szövegű dokumentumait. 


Szegedi Tudományegyetem 


https://contentas.bibl.u-szeged.hu/

A Szegedi Tudományegyetemen az SZTE Klebelsberg Könyvtár látja el a repozitórium-szolgáltatás feladatát. Erre a célra létrehozott egy Contenta nevű digitális archívumot. Ez az oktató és kutatómunka során keletkezett és megőrzésre érdemesnek tartott dokumentumokat teljes szövegében képes tárolni, indexelni, valamint az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitalizálási programjai során keletkezett hasonló tartalmakat is tartalmaz. A Contenta nem egyetlen repozitórium, hanem tematikusan elkülönülő repozitóriumok közösen is kereshető sorozata.  Egyik fontos feladata, hogy megoldja az egyetemen keletkezett vagy a kutatómunkával és oktatással kapcsolatos kiadványok, dokumentumok, dolgozatok és disszertációk stb. egyéni vagy központi feltöltését, szakszerű indexelését, szolgáltatását és archiválását. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése