keresés

2021. március 2., kedd

MEK a vírus alatt

 A vírus hatása a mindennapokra

A koronavírus járvány miatt 2020 és 2021 között rengeteg korlátozás lépett életbe. Ilyen döntés volt az iskolák bezárása is, így sok diák kényszerült online tanulásra. Emellett a könyvtárak, egyéb kulturális  intézmények, rendezvények, szórakozóhelyek látogatása is tiltva/korlátozva lett. Az embereknek beszűkültek a lehetőségeik mind a szabadidő eltöltése, mind  a munkavégzés terén.  

MEK a vírus alatt

A Magyar Elektronikus Könyvtár eddig is sokak által használt ingyenes online szövegarchívum. A járvány alatt azonban jelentősen  megemelkedett olvasóinak száma."2020-ban (az előző évihez képest) harminc százalékkal emelkedett az OSZK által üzemeltete MEK olvasottsága. A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma idején a növekedés aránya a hetven-nyolcvan százalékot is elérte." A MEK nagy előnye, hogy ingyenesen használható, és magyar nyelvű dokumentumokat tartalmaz. Mind szórakozásra, mind oktatási célokra használható felület. 2021 február 8-án költözött új szerverre az OSZK MEK, DKA s EPA szolgáltatása, erre lehetséges, hogy pont a megnövekedett olvasószám miatt volt szükség.

Belföldi, nemzetközi kezdeményezések

A koronavírus időszakában rengeteg más felületen átmenetileg elérhetővé váltak magyar nyelvű dokumentumok. A kezdeményezésben elérhetővé váltak  pl.:  az Arcanum, Balassi, Gondolat, Osiris kiadók könyvei közül is. A magyar nyelvű kezdeményezések mellett több nemzetközi adatbázis is ingyenessé vált a járvány idejére. 






források

A koronavírus-járvány ideje alatt szabadon hozzáférhető nemzetközi szakirodalmi források,eisz.mtak.hu, 2020.03.19.

TÖBB EZER MAGYAR NYELVŰ KÖNYVET TETTEK INGYEN ELÉRHETŐVÉ A KORONAVÍRUS MIATT,qubit.hu, 2020.03.23, Dippold Ádám

Harminc százalékkal több olvasó a MEK-ben, oszk.hu, 2021.02.18.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése