keresés

2013. október 15., kedd

Metaadatok és az eleMEK

Az interneten egyre több dokumentum található, és ezeket jó volna összegyűjteni egyetlen helyre - ám ehhez a digitális objektumokhoz kapcsolódó ún. metaadatokra lenne szükség, és ez Magyarországon még nem elterjedt. "Olyan szoftverekre van tehát szükség, amelyekkel ezek a metaadatok könnyen előállíthatók, konvertálhatók, továbbadhatók más rendszereknek."
Az internet nemcsak az írásos kommunikáció legfontosabb eszköze lett, hanem "a legnagyobb információs káosz" is. Ezért megalkotója, Tim Berners-Lee, már "egy továbbfejlesztett, „jelentéssel bíró” világháló kidolgozásán és elterjesztésén fáradozik", amelyet "szemantikus web"-nek neveznek. A metaadatoknak nagy szerepük lesz a hatékony visszakeresésben.
A legtöbb közgyűjtemény nem használ metaadatokat, ezért dokumentumaik csak a saját rendszerükben kereshetőek vissza. Az NDA volt az első fontos lépés a korszerű digitális archívumok felé, hiszen egyik feladata "a magyar interneten levő digitális dokumentumok metaadatainak begyűjtése és kereshetővé tétele" - csakhogy ilyenből nem sok van. 
 A MEK a legkorszerűbb és legnépszerűbb digitális archívum, amelynek dokumentumai más adatbázisokban is kereshetőek - a metaadatoknak köszönhetően.
2003-ban indították az eleMEK elnevezésű projektet, amely egy "rugalmasan konfigurálható, platformfüggetlen, moduláris keretrendszer". Immár a 2004-ben elkészült 1.0-s verziót fejlesztik. A szoftvert bárki elérheti, továbbfejlesztheti (a bővítéseket mások számára is elérhetővé kell tenni az eleMEK honlapján).
A cikk ezután az eleMEK szolgáltatásait mutatja be, ábrák segítségével, s még egy "teszt- és oktatási változat" is rendelkezésre áll. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése