keresés

2013. október 7., hétfő

Az NSA a web sötét oldala ellen

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és brit megfelelője, a Government Communications Headquarters (GCHQ) többször megpróbálta beazonosítani a Tor nevű proxyhálózat felhasználóit, de a most közzétett dokumentumok szerint a kísérletek többsége hatástalan maradt.
A Guardian című brit lap által nyilvánosságra hozott, eddig titkosított iratok szerint az ügynökségeknek csak kiemelt célpontoknál, nagyon sok erőforrás felhasználásával sikerült megkerülniük a Tor védelmét, amelyet „a titkosítás királyának” neveznek. A dokumentumokban szerepel néhány technológia álneve, amelyekkel szoftveres hibákat kihasználva egyedileg le tudtak nyomozni felhasználókat – így sikerült azonosítani például az al-Kaida egyik tagját és egy gyerekpornó-oldalt működtető férfit –, és előfordult az is, hogy az NSA-ben üzemeltetett „hamis” szerverekről fertőzték meg a Tor felhasználóinak számítógépeit – írja az Index.
A Tor nevű proxyhálózat célja, hogy elrejtse a felhasználók valódi kilétét és sokszor törvénytelen tevékenységeiket. Az ehhez szükséges programmal elérhető az internet sötét oldala: az .onion domainnnevek alatt futó weblapokon a legkülönbözőbb illegális tartalmakat tárolják. A Tor – amely eredetileg az amerikai haditengerészet projektje volt – mostanra a drog és a gyerekpornó fellegvárává vált. A projekt saját adatai alapján immár háromezer belső szerver szolgál ki napi félmillió felhasználót és hatalmas adatforgalmat, amelyről senki sem tudja pontosan, miről szól és hová megy – írja az „internet legaljáról”, az angolul „deep webnek” nevezett szolgáltatásokról készített korábbi összeállításában az Index.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése