keresés

2013. október 16., szerda

Telefonunkban kémkednek a metróállomásokon

Az orosz Izvesztyija napilap információi szerint a moszkvai rendőrség új high-tech megoldással próbálkozik a metróállomásokon. 
Andrej Mokhov, a moszkvai metró-rendőrség főnöke szerint a föld alatt szolgálatot teljesítő járőröknél a tervek szerint egy olyan eszköz lesz, amely vezeték nélkül képes behatolni a közeli telefonok SIM kártyájára, és onnan adatokat kinyerni. Az öt méteres hatókörben működő berendezés első példányait már idén élesben tesztelni kezdik.
A hírre szinte azonnal megindult a személyiségi jogokat féltő hozzászólások és cikkek áradata. A legtöbben azt sérelmezik, hogy az eszköz bárki telefonján használható, az érintettől semmilyen engedélyre nincs szükség, és a behatolásról semmilyen jelzés nem érkezik a telefonra. A rendőrség azzal védekezik, hogy a módszert csak indokolt esetben használják, nem áll szándékukban minden utas telefonjába betörni ok nélkül. Az eszköz kifejlesztését szerintük az indokolta, hogy riasztóan megnőtt a telefon-lopások száma, és ezzel a módszerrel könnyebben kiszűrhetők az ellopott készülékek.
A jogvédők szerint azonban az eszköz célja a kémkedés, és élni is fognak ezzel a lehetőséggel.
Az eset kifejezetten kínos annak fényében, hogy Oroszország nem sokkal korábban engedélyezte az amerikai lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowden ideiglenes befogadását "az információszabadság és a személyiségi jogok védelme nevében".

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése