keresés

2013. október 16., szerda

Durva biztonsági hibával érkezett az iOS 7

Az Apple iPhone, iPad és iPod touch készülékekre szerdán kiadott iOS 7 operációs rendszer védelmi rendszere kicsit hibás, és emiatt néhány kattintással bejuthatunk egy PIN-kóddal lezárt készülékbe. Ehhez nem is kell programozni tudni, csak ügyesen kell nyomkodni a készülék gombjait, és így pillanatok alatt be lehet lépni egy lezárt iPad 4 fényképalbumába.
Az egész arra épül, hogy a kijelző alján megjelenő vezérlőközpont a lezárt készüléken is elérhető, hogy gyorsan tudjunk fotózni vagy időt mérni a stopperrel.
Normális esetben a lezárt módból megnyitott fényképezőből csak azokat a fotókat tudjuk megnézni, amiket éppen akkor készítettünk. De egy kis hekkeléssel az összes többihez is hozzáférünk. Ehhez csak hosszan meg kell nyomni a kikapcsológombot, majd miután rányomunk a "mégsem" feliratra, nagyon gyorsan kétszer megnyomjuk a kijelző alatti kerek gombot (a második alkalommal kicsit hosszabban nyomva tartva). Ilyenkor megjelenik a programváltó menü, amelyen az appok többsége ki van szürkítve, de a fényképező simán megnyílik így is. Ide belépve az összes korábbi képet végig tudjuk nézni, és hozzáférünk a megosztás funkcióhoz is.
Valószínűleg nem az NSA kémjeinek akartak kedveskedni ezzel a hátsó kapuval, hanem egy szimpla programozói bakiról van szó, az Apple ugyanis már jelezte, hogy dolgozik a biztonsági rés betömésén.
Amíg nem érkezik meg a javítás, érdemes a beállítások menüben letiltani a vezérlőközpont megjelenítését a lezárt kijelzőn. Ezt azért is érdemes megtenni, mert ha aktív a vezérlőközpont, akkor illetéktelenek is be tudják kapcsolni repülőgép módot. Erre a hibára a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) szakértői hívták fel a figyelmünket, akik szerint problémás, hogy így egy tolvaj azonnal meg tudja akadályozni a készülék nyomon követését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése