keresés

2013. október 30., szerda

A webáruházak térhódításának következménye

A webshopok elterjedése jelentősen megváltoztatta a vásárlási szokásokat. A kiskereskedelmi egységek pár év múlva akár teljesen el is tűnhetnek.

Egy holland felmérés szerint a vásárlási szokások ilyen módon történő változása a városközpontokat is teljesen átalakíthatja. 2020-ra a kiskereskedelmek 17-20 százaléka felesleges lesz, míg az online kereskedelem háromszorosára fog nőni. Egy hasonló tanulmány szerint lassan el kell kezdeni új funkciót találni a városközpontoknak.

Egy másik kutatás Angliára vonatkozóan jelentette ki, hogy a következő 5 évben Wales és Észak-Anglia boltjaira már nem lesz szükség. A tanulmány szerint ”az emberek először átböngészik a webáruházakat, aztán jó esetben betérnek az üzletbe, és miközben az árut nézik, okostelefonjukon ár-összehasonlítást végeznek, és termékkritikákat böngésznek”.

A Forbes magazin is vizsgálta a kérdést és az Egyesült Államokban található plázák 15 százalékának adott 5 évet a megszűnésig. 

A változás Magyarországon is szembeszökő, hiszen míg 2008-ban 60 milliárd forint volt az internetes vásárlásokból szerzett bevétel, addig ez az összeg 2013-ban már meghaladta a 200 milliárd forintot.

A teljes  cikk ITT olvasható el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése