keresés

2013. október 30., szerda

Amerikai lehallgatóközpont Budapesten

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtő központjainak helyszíneit tartalmazó anyagot tett közzé a WikiLeaks, az egyik térképen Budapest is szerepel. Az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elektronikus lehallgatásra szakosodott közös egysége, a Special Collection Service (SCS) lehallgató-átjátszó központjainak térképét és a többi anyagot a kiszivárogtató portál Edward Snowdentől, az NSA volt szerződéses alkalmazottjától származó információk alapján hozta nyilvánosságra. A térképen több mint nyolcvan nagyváros között szerepel Budapest, ahol – a 2010. augusztus 13-i állapotot tükröző térkép alapján – „kihelyezett személyzet” működött.
Az említett forrás szerint az SCS személyzete amerikai nagykövetségek és konzulátusok területén dolgozik, és különleges, a mobiltelefon-hálózatról, wifiről és a műholdas összeköttetésekről érkező jelek elfogására alkalmas berendezéseket használ, amelyek egy részét polgári célú antennáknak álcázzák – írja az Index.
A magyar kormány egyelőre nem tudja, hogy hazai politikusokat, intézményeket is lehallgatott-e az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség. Magyarország ugyanis annak ellenére sem kapott választ az ezt firtató kérdésekre, hogy azokat már július elején, az NSA-botrány kirobbanása után feltette Washingtonnak – nyilatkozta Martonyi János külügyminiszter. A magyar kormány – az Egyesült Államok más európai szövetségeseihez hasonlóan – most azzal kapcsolatban is tájékoztatást vár az Egyesült Államoktól, hogy Amerika állítólag Budapesten is működtet lehallgató-átjátszó központot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése