keresés

2013. október 15., kedd

iPhone mindent vagy semmit

Gondolta volna, hogy az iPhone 2007-es megjelenésekor az Applenek gyakorlatilag egy használatra alkalmas készüléke sem volt? A megjelenésre már mindennek készen kellett volna állnia, a gyártósoroknak és legfőképpen maguknak a telefonoknak, de ez nem így történt. Akkoriban a telefon kevés  tárhelyét és a különböző alkalmazásokat próbálták összehangolni. 
Az iPhone rádiótechnikai elemeinek összehangolt működéséért Andy Grigon és csapata volt felelős. A fejlesztő csoport vezetőjének elmondása szerint a két és fél éves munka során sokszor hétből hét napot munkával töltöttek, a készülék befejezéséig pedig sok munkatárs kiégett, s a megjelenés után elhagyta a céget. Mivel az Apple csak az iPhone megalkotására koncentrált, a többi termék fejlesztése leállt, ezzel hatalmas kockázatot vállalva.
A bemutatón Jobs az iPhone-t mint kész terméket kívánta bemutatni, pedig akkor száz különböző prototípust felölelő "termék" még nem állt készen a kiadásra. A rendszer nem volt stabil, egy videó végigjátszása sem volt lehetséges, mivel az még nagy nyomást jelentett a rendszernek, s az azonnal összeomlott.  A böngésző elindítása érdekében a szakemberek meghatározták, milyen sorrendben, melyik programokat futtassa a program. A bemutatáskor a ma már mindennapokban használt Wi-Fi  olyan instabil volt, hogy a készülékeket a panelok mögött inkább kábelekre kötötték. Az internetre való csatlakozást oly módon tiltották meg a bemutatón résztvevőknek, hogy a szervert Japán üzemeltetésűnek álcázta. 
Az hogy az iPhone készülék a bemutató során nem omlott össze a programokból való gyors ki és belépések során egyfajta csodának számít. Az iPhone megalkotásáról ez év októberében megjelenő cikk úgy mutatja be Steve Jobs és az iPhonet, mint Megalkotót és megalkotottat. De vajon milyen áron sikerült ezt a művet megalkotni?

And Then Steve Said, ‘Let There Be an iPhone’:


                                   Illustration by Matt Dorfman         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése