keresés

2013. október 15., kedd

Minden kapcsolati hálót ismer az NSA

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) több százmillió kapcsolati listát és címjegyzéket gyűjtött be a világ több országában az email- és üzenetküldő fiókokból – írja az Edward Snowden által átadott dokumentumokra alapozva a Washington Post, amely folyamatosan hozza nyilvánosságra az adatokat.
Az NSA egyik legfontosabb védekezési érve a botrány kirobbanása óta, hogy célzottan gyűjtötték az adatokat, különösen az amerikaiak esetében, de a mostani kiszivárogtatás már nem az első bizonyíték arra, hogy a hírszerzés tömeges adatgyűjtést végzett. Jelen esetben a címlisták nagyon fontos információnak számítanak, mivel megfelelő elemző szoftverekkel kiválóan fel lehet térképezni az érintettek kapcsolati hálóját, amely kiemelkedő fontosságú az adott személy profiljának elkészítésekor.
A dokumentumok szerint az NSA erre szakosodott osztálya tavaly egyetlen nap alatt a Yahoo! szolgáltatásából mintegy 445 ezer, a Hotmailből 105 ezer, a Facebookról 83 ezer, a Gmailből 34 ezer, egyéb szolgáltatásokból 23 ezer kontakt-, illetve címlistát szerzett meg. Ha ezt átlagosnak tekintjük, akkor a cég egy év alatt negyedmilliárd ilyen adathoz jutott hozzá. Az adatgyűjtést az tette lehetővé, hogy az NSA titkos megállapodásokat kötött: vagy közvetlenül a külföldi távközlési cégekkel, vagy pedig az együttműködő titkosszolgálatokkal.
A Google szóvivője elmondta, hogy ők ilyen adatokat nem adtak át a kormánynak, és arról sincs tudomásuk, hogy ezeket tőlük szerezték volna meg. Szinte szó szerint ugyanezt fogalmazta meg a Microsoft és Facebook képviselője is – írja az Index.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése