keresés

2013. október 10., csütörtök

Ki költözteti a felhőbe a CIA-t?

A CIA az év elején írt ki 600 millió dolláros pályázatot egy szigorúan titkos, cloud alapú projekt megvalósítására, amelyet akkor, első fordulóban az Amazon nyert meg, márciusban alá is írták a szerződést. Csakhogy ahol ilyen nagy összegekről és ilyen komoly beruházásokról van szó, egymásnak feszülnek az üzleti érdekek, és az IBM hamarosan megóvta a végeredményt.

Panaszuk szerint a döntés nem volt objektív, és az ő árajánlatuk előnyösebb anyagi feltételekkel kínált jobb szolgáltatásokat. A fellebbezésnek a Government Accountability Office (állami elszámoltatási hivatal, amely elsősorban az állami pénzekkel való elszámolásért felelős) helyt adott, és a CIA kénytelen volt újra kiírni az egyszer már lezárt pályázatot. Az Amazon egy hónapon belül perelt.

A bíróság meghozta a döntését, és újra az Amazon került ki győztesen a megmérettetésből. Ez pedig nem is azért olyan jelentős, mert a cég vagyona ezúttal 600 millió dollárral gyarapszik, bár nyilvánvalóan ez sem megvetendő fejlemény - sokkal izgalmasabb azonban az, hogy ezzel az Amazon is kilépett a felhő-szolgáltatók közé a piacra, ugyanis ez az első alkalom, hogy nem csupán a saját szolgáltatásaira, hanem külső felhasználóknak is épít rendszert.

Az IBM természetesen elégedetlen, fellebbezésre készül. Mint szóvivőjük mondta: "A döntés már csak annak fényében is különösen helytelennek tűnik, mert az IBM pályázata számos ponton is előnyösebb az Amazonénál], többek között nagyságrendekkel költséghatékonyabb."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése