keresés

2013. október 28., hétfő

Obama nem tudott a megfigyelésekről?

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) csak a Snowden-ügy kirobbanása után hagyta abba Angela Merkel német kancellár és több más vezető külföldi politikus telefonjának a lehallgatását – írta hétfőn internetes kiadásában, amerikai illetékesekre hivatkozva a The Wall Street Journal című amerikai napilap. A Fehér Ház ezután vizsgálatot indított, s miután fény derült arra, hogy az NSA mintegy 35 külföldi vezető politikus telefonbeszélgetéseit figyelte, az amerikai elnök leállította a programot.
A lap szerint az illetékesek beszámolóiból arra lehet következtetni, hogy Barack Obama amerikai elnök hivatalba lépése óta, öt éven át nem tudott arról, hogy az NSA lehallgatja a világ vezetőinek telefonjait is. Az ügynökség olyan sok lehallgatást végzett, hogy gyakorlatilag nem tájékoztathatta mindegyikről a kormányzatot.
A hírszerző tevékenység tágabb értelemben vett „prioritásait” ugyan Obama hagyta jóvá, de az NSA szintjén az elnök tudomása nélkül hozták meg a konkrét döntéseket az ilyesfajta megfigyelésekről. Ez a gyakorlat jelenleg felülvizsgálat alatt áll.
A The Wall Street Journal megjegyzi, hogy az amerikai kormányzat a nyári leleplezés után nem állította le az összes, külföldi politikai vezetőket érintő lehallgatási programot, mivel egyesek közülük hasznos információkhoz juttatják az Egyesült Államokat. Vasárnapig nem derült fény arra, hogy hány lehallgatásnak vetettek véget, és kik azok a külföldi vezetők, akiket mindmáig figyel az NSA – írja az amerikai napilap nyomán a hirado.hu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése