keresés

2013. október 30., szerda

Az NSA feltörte a Google-t és a Yahoo-t is

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) feltörte a két internetes óriás, a Google és a Yahoo közötti kommunikációs csatornákat is – írja a Washington Post az ügynökség volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva. A kommunikációs csatornák feltörése lehetővé teszi az NSA számára, hogy hozzáférjen több százmillió felhasználó fiókjaihoz, ezáltal páratlanul széles körű adatgyűjtésre képes, legyen szó akár szöveges üzenetekről, akár épp audio- és videotartalmakról.
A Washington Post szerint az NSA mindehhez egy Muscular nevű programot alkalmazott, amelyet közösen működtet brit társszervezetével, a GCHQ titkosszolgálattal. A program segítségével az NSA és a GCHQ egész adatfolyamokat másol le azokon a száloptikai kábeleken, amelyek információkat szállítanak a Szilícium-völgy két vezető cége között.
A Google nyilatkozatában aggodalmának adott hangot az értesüléssel kapcsolatban, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy nincs tudomása az NSA ilyen jellegű tevékenységéről. A Yahoo szóvivője pedig azt állította, hogy szigorúan ellenőrzik adatközpontjaik biztonságát, és azokhoz nem férhet hozzá sem az NSA, sem más kormányügynökség – írja a nol.hu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése