keresés

2013. október 19., szombat

Itthon is fenyeget a cyberbullying?

Ahogy oly sok minden más, már az iskolai piszkálódás sem áll meg a négy fal között. Egyre gyakrabban használnak a fiatalok közösségi oldalakat, hogy általában elmarasztaló véleményt írjanak egymásról, sokszor nem törődve a következményekkel.
Külföldön sajnos több olyan fiatal követett el öngyilkosságot, akiket korábban kortársaik zaklatták az interneten. A magyar gyerekek körében ugyan nem történt olyan, nagy nyilvánosságot kapott eset, ahol egyértelmű lett volna a kapcsolat az internetes zaklatás és az öngyilkosság között, maga a jelenség azonban egyre elterjedtebb.
2009-ben egy 4000 diák megkérdezésével készült átfogó felmérés rámutatott, hogy a magyar tanulók 33,1 százaléka gúnyolódott már társain, vagy szégyenítette meg őket valamilyen formában. Az EU Kids Online nevű európai vizsgálatból kiderült, hogy már a megkérdezettek 30%-át az interneten keresztül bántották, a legtöbbször valamilyen közösségi oldalon vagy azonnali üzenetküldő programon (pl. MSN) keresztül. 2012-ben az online bántalmazásra koncentráló felmérés arra mutatott rá, hogy a cyberbullying most már Magyarországon is sokkal elterjedtebb, mint az iskolai bántalmazás.


„Az egyik legfontosabb tanulság, hogy azok is lehetnek bántalmazók, akik egyébként az iskolában nem lépnek fel agresszorként. Akit élőben kínoznak, azt az interneten is, viszont belőle magából is könnyen lehet online bántalmazó.” – mondja Parti Katalin, az Országos Kriminológia Intézet (OKRI) munkatársa.
Ez a fajta zaklatás sokkal mélyebb nyomot hagy az áldozatban, mint a zaklatók gondolnák. Sokszor nem is áll mögötte valódi gyűlölet vagy komoly ellentét, egyszerűen sokan nem mérik fel ennek lehetséges hatásait. Kamaszkorban pedig azért van ennek nagyobb súlya, mert ekkor alakul ki az identitástudat.

Forrás  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése