keresés

2013. október 22., kedd

Veszedelmes kérdőjelek

Pont egy hete jelent meg Brad Stone tényfeltáróként reklámozott könyve, az The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon (A Mindeáruház: Jeff Bezos és az Amazon kora), és a megjelenés kapcsán számos recenzió foglalkozott a kötet legizgalmasabb kérdéseivel, illetve több interjú készült magával Bezossal is. 

A Business Week egy részletes, többoldalas tanulmányt is közölt a kötet szerzője, Brad Stone tollából, amelyben az Amazon vezérigazgatója személyiségét és élettörténetét térképezi fel, beleértve ebbe Bezos vér szerinti apja a felkutatásának történetét, illetőleg a magánéletében és a cégvezetési kultúrájában való aprólékos kutakodást. A párhuzam Steve Jobs és Jeff Bezos között majdhogynem kísérteties: mindketten nagyon fiatal anyától születtek, mindkettőjüket adoptálták (noha nem teljesen azonos körülmények között), és mindkettejük pályafutása szociopátiára utaló vonásokat mutat. (Igaz ez utóbbi vonás jellemző kettejükün kívül Bill Gatesre, Steve Ballmerre, Andy Grove-ra, és számos más sikeres vezetőre is.)

És hogy mik derültek ki a vállalatvezetési technikáiról? Többek között az, hogy Bezos borzalmas főnök, de pont ezáltal képes fantasztikusan konstruktív munkakörnyezetet. biztosítani azoknak, akik bírják a strapát - erre enged az is következtetni, hogy a tízfős vezérkar tagjai átlagosan tizenegy éve vannak már a cégnél.

Jeff Bezos lehet, hogy a világ egyik leggazdagabb vállalatának a vezetője, de ez távolról sem jelenti azt, hogy ne lehetne elérni: az email-címe teljesen nyilvános: jeff@amazon.com Napi szinten érkeznek hozzá vásárlói panaszok, és ezeket ő szemrebbenés nélkül, mindössze egyetlen ? hozzáadásával továbbítja az illetékes munkatársnak, aki hibázott. A kérdőjel annyit jelent, hogy az adott osztályon mindenkinek el kell dobnia mindent, amivel éppen foglalkozik, és azonnal magyarázatot szolgáltatnia az esetre és megoldási alternatívát találnia, amit valamennyi felettese jóváhagyása után, mindössze pár órán belül tálalhat magának az igazgatónak

Másik idegesítő szokása, hogy túlontúl gyakran van igaza, még olyankor is, amikor egyáltalán nem indokolt, mert az adott szakterületet a legkevésbé sem ismeri. Ráérez a hibákra, és olykor egy pillanat alatt jobb ötletet improvizál, mint amit egy szakértői csapat hosszú hónapok alatt állított össze. Ha pedig ez nem lenne elég baj, még a gorombaságig szókimondó is: a céges krónika feljegyezte néhány legkedvesebb aranyköpését: "Maga tényleg ennyire lusta, vagy csak nem érti a dolgát?" illetve "Ideje volna egy kis emberi intelligenciát is bevetni a probléma megoldására".

És hogy ebből mennyi a mítosz és mennyi a valóság? Ki tudja. Valószínűleg meg kellene próbálni az Amazonnál dolgozni, hogy kiderüljön…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése