keresés

2013. október 14., hétfő

A Bermudákon tünteti el a pénzt a Google

A Google 2011-ben 6,6 milliárd eurót mozgatott a Bermudákra, hogy kevesebb adót fizessen. Ez az összeg 2012-ben még nagyobb lett, ekkor már 8,8 milliárd euró volt. A Google így dollármilliárdokat takarít meg.

A módszer röviden annyiból áll, hogy a Google a keresési és hirdetési technológiáit a Google Ireland Holdings nevű cégnek licenceli, mely a Bermudán van bejegyezve. A cég tulajdonosa egy másik cég, a Google Bermuda Unlimited, amely szintén a Bermudán van bejegyezve. Az "unlimited" arra vonatkozik, hogy nem kell bejelenteni a bevételt, mérleget és tulajdonképpen semmilyen pénzügyi információt.

Külön érdekesség, hogy a pénz az Írország és Bermuda közötti úton megáll Hollandiában is, a Google Netherlands Holdings B. V. nevű cégnél, melynek nincsen egyetlen alkalmazottja sem, így a pénz 99,8 százaléka vándorol tovább a Bermudára.

A módszer ugyan legális az amerikai adórendszerben, azonban több európai ország - például Franciaország, Egyesült Királyság, Hollandia - is felülvizsgálja az ide vonatkozó jogszabályokat.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése