keresés

2013. október 8., kedd

Leolvadtak a kémközpont szerverei

Az olcsó áram reményében települt Utah államba az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) új internetes megfigyelőközpontja, de a szerverpark átadását súlyos elektromos hibák akadályozzák – értesült a Wall Street Journal. A lap úgy tudja, hogy az elmúlt egy év során tíz alkalommal is százezer dollár értékű berendezés ment tönkre az elektromos hálózat problémái miatt: egyes berendezések megolvadtak, mások lángra is kaptak.
Az üzemszerű működést akadályozó hibák miatt az adatközpont átadása több alkalommal is meghiúsult, noha eredetileg tavaly októberben át kellett volna adni. Az 1,4 milliárd dolláros befektetéssel létesülő, 93 ezer négyzetméter alapterületű szerverparkban nemcsak tárolnák, de elemeznék is a megfigyelések során begyűjtött adatokat.
Teljes kiépítésében az adatközpont 65 megawatt áramot vesz majd fel működése közben. Ennyi energiával egy húszezer lakosú kisvárost is ki lehet szolgálni. Az NSA új adatközpontjának havi villanyszámlája egymillió dollár körüli lesz, pedig épp a kedvező energiaárak miatt telepítették Utah államba. Az NSA szóvivője elismerte a problémákat, de szerinte azokat már orvosolták. A Bluffdale városában lévő adatközpont mellett a szervezet két további óriási adatközpont létesítését tervezi, hogy kibővíthesse az interneten és távközlési hálózatokon zajló kommunikáció megfigyelését – írja az Origo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése