keresés

2013. október 27., vasárnap

Az egész netet lehallgatnák az oroszok

Az orosz politikai-gazdasági lap birtokába jutott az a levél, amelyet a VimpelCom cég írt az orosz kommunikációs és távközlési minisztériumnak. Ebben a világ egyik legnagyobb távközlési szolgáltatásokat, hang- és adatátvitelt nyújtó cége egy sor kifogást emel a tárcának a számítógépes világháló ellenőrzését szabályozó, még csak készülő rendelete ellen. A cégcsoport a Független Államok Közösségében, Olaszországban és egy sor ázsiai, valamint afrikai országban uralja az internetszolgáltatást.

A rendelettervezet szerint jövőre július 1-től minden szolgáltató köteles lenne olyan berendezéseket üzembe helyezni, amelyek legalább 12 órára visszamenőleg rögzítik az internetes adatforgalmat, és ehhez az adatbázishoz az orosz titkosszolgálatok közvetlen hozzáférést kapnának. Ilyen módon ellenőrzésük alá kerülnének az IP-címek, a telefonszámok és a közösségi oldalak felhasználóinak e-mail címei is. A minisztérium rendelete a Kommerszant forrásai szerint az év végéig hatályba lép. Magyarországon egyébként a kétezres évek eleje óta üzemelnek ilyen berendezések.

Alekszej Rokotyjan, a VimpelCom egyik igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a készülő orosz minisztériumi rendelet az orosz alkotmány több olyan cikkelyét megsérti, amely egyebek között a magánélet sérthetetlenségéhez, a levelezés, a telefonbeszélgetések titkosságához való jogot garantálja és amelyet csak bírósági határozat írhat felül. Az utasítás-tervezet az operatív nyomozati tevékenységet szabályozó törvényt is megsérti.

Julij Taj, a Bartoliusz és társa ügyvédi iroda egyik vezetője szerint a tervezett utasítás alkotmányba ütköző, ezen kívül a személyes adatok védelméről szóló jogszabályt, valamint a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvényt is sérti.

A Kommerszant cikke szerint Oroszországban több éve működik az úgynevezett operatív nyomozati intézkedések rendszere (SORM). A 2008-ban elfogadott szabályozás szerint az oroszországi távközlési szolgáltatók kötelesek átadni ennek a titkosszolgálati szervnek a mobiltelefonszámokat és az előfizetők tartózkodási helyét, de eddig nem kellett rögzíteniük az adatforgalmat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése