keresés

2013. október 22., kedd

Szövetségeseit is lehallgatta az USA

Telefonon hívta fel az amerikai elnök a francia államfőt tegnap este, miután kiderült, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiterjedt adatgyűjtést folytatott Franciaországban is. A Le Monde szerint – az Edward Snowden által kiszivárogtatott adatok alapján – az ügynökség általa terrorgyanúsnak vélt francia vállalatokat és kormányzati szerveket egyaránt lehallgatott. A tanulmány szerint az NSA több mint 70 millió telefonbeszélgetést hallgatott le és több millió sms-hez fért hozzá a 2012. december 10. és 2013. január 8. közötti időszakban.
A francia kormány felháborodásának adott hangot, és az ügyben magyarázatot követelt Washingtontól. Barack Obama és Francois Hollande megvitatta a történteket. A francia sajtóban megjelent állításokkal kapcsolatban a Fehér Ház úgy nyilatkozott: azok egy része eltorzította az amerikai adatgyűjtési tevékenységet. A közlemény arra is utalt, hogy Obama elnök már elrendelte a hírszerzői adatgyűjtési tevékenység felülvizsgálatát.
Legutóbb az derült ki, hogy az NSA feltörte a mexikói elnöki hivatal informatikai rendszerét is, és hozzáfért az államfő elektronikus leveleihez, így mély betekintést nyert a mexikói politikai rendszer belső ügyeibe is. A műveletet 2010-ben, Felipe Calderón hivatali idején hajtották végre. Az amerikai ügynökség hozzáférést szerzett más magas rangú állami tisztségviselők vezetőinek elektronikus levelezéséhez is. Egy év alatt több mint 260 titkos jelentést állítottak össze, és ezeknek mind nagy hasznát vették a mexikói ügyekkel foglalkozó amerikai politikusok – emlékeztetett az Index.
Az NSA Dilma Rousseff brazil elnök levelezését is kikémlelte, és amikor ez szeptemberben kitudódott, a politikus tiltakozásul lemondta washingtoni látogatását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése