keresés

2013. október 8., kedd

Android töri

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy milyen mobil operációs rendszereket ismernek, szinte biztos, hogy elsőként említenék az Androidot. De mitől is vált ennyire népszerűvé, hogy szinte a köztudatba itta magát a kis zöld figura jelentése? A következőkben kis történeti visszatekintés olvasható.

Nem kell olyan sok időt visszarepülnünk az időben, hiszen a technológiai fejlődés szinte hónapokban mérhető. Az Android a Google operációs rendszere mobiltelefonokra. Az óriásvállalat 2005-ben indította el azirányú törekvéseit, hogy meghódítja a mobilpiacot (is). 8 évvel ezelőtt a Google felvásárolta az Android Incorporated nevű céget, majd 3 évnyi fejlesztés utána 2008-ban jött ki az első verzió a T-Mobile által forgalmazott HTC G1 készülékében, ami inkább volt próbakészülék (ezt a típust itthon nem lehetett kapni). A rendszer monolitikus Linux kernelen (magon) alapul, a kód túlnyomó része Apache, nyílt forráskódú vagy szabad program liszensz alatt van, ami szintén nem semmi.” – Mobilaréna

Magát a tényleges operációs rendszert a Open Handset Alliance cégcsoport kezdte fejleszteni, aminek olyan tagjai vannak, mit a HTC, LG, Samsung, Huawei, Sony Ericsson, Toshiba, Intel, nVidia, T-Mobile és a Vodafone, valamint maga a Google. A rendszert sok bírálat érte, főleg a Symbiant birtokló Nokia részéről, mely szerint egy olyan dolog, amit ennyien fejlesztenek az nem lehet stabil, megbízható. A tapasztalat persze nem ezt mutatta, az Android piaci részesedése folyamatosan növekedett és növekszik a mai napig, ahogy az korábbi bejegyzésünkben is olvasható. Ennek több oka van, de talán a legfőbb, hogy szinte ugyanolyan felhasználói élményt nyújt, gyártófüggetlen és a szoftveres támogatás is szélesebb körű, emellett olcsóbb volt akkori társainál, például az iPhone-nál. A nagy áttörést az 1.5-ös Cupcake verzió hozta meg 2009-ben, amit hazánkban a HTC Magicban láthattunk. Ezután néhány havonta jött ki újabb verzió, amik egyre kényelmesebbek, jobbak lettek és több funkcióval is rendelkeztek. 2010 januárjában már a 2.1-es verziót köszönthettük. Nagyon sok készülék jött ki ezzel a verzióval, azonban 2010 májusára a 2.2 Froyo rendszer váltotta az előzőt. A 2.2 a gyorsaságáról volt híres, ami főként internetezésnél előnyös igazán. 2011-től ketté vált a fejlesztés a 2.x jelűek mobilokra míg a 3.x jelűek a tabletekre szánt operációs rendszerek lettek. A 3.0-ban például teljesen az alapjaitól építették fel a rendszert. 2011 végén ismét fordult a kocka a 4.0-ás Ice Cream Sandwitch verzióval, ami újra összekötötte a mobil és tablet rendszereket. Körülbelül egy éve 2012. október 29-én jött ki a 4.2-es verzió és idén július 24-én a 4.3. A fejlődés tehát nem áll meg.

A terjedést nagyban befolyásolta, hogy a Samsung olyan remekül ötvözte az Androidot saját készülékével, hogy sok modelljük néptelefon lett. A sikert látva olyanok is beszálltak az üzletbe, mint a Sony Ericcson vagy az LG. Az elmúlt 2-3 évben pedig a kínai gyártók, mint a ZTE vagy a Huawei is sikeresen alkalmazták a rendszert saját készülékeiken. Továbbá sikerült olyan ár-érték arányt elérniük, mind az alacsony, mind a középkategóriában, hogy többször felülkerekednek hasonló tudású, ám jóval drágább társaikon.

Nehéz eldönteni, hogy a telefonok fejlődése hívta-e életre a rendszert vagy fordítva, de a lényeg, hogy az Android sikere töretlen és diadalmenete tovább tart. Manapság nagy érdeklődés mutatkozik a gépjárművek fedélzeti számítógépét és navigációját szállító cégek, illetve az ipari automatizálás irányából is.

Forrás: mobilaréna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése