keresés

2013. október 19., szombat

DTT

A Digitalizált Törvényhozási Tudástár (DTT) elnevezésű projektet az Országgyűlési Könyvtár hozta létre, "amely gyorsan, hatékonyan, az érdeklődők széles köre számára egy időben tud hozzáférést nyújtani jogforrásokhoz, parlamenti dokumentumokhoz, szakirodalomhoz, megkönnyítve ezzel a jogalkotási tevékenységet, az oktató- és kutatómunkát, a könyvtári tájékoztató tevékenységet, vagy akár a Magyar Országgyűlés tevékenységével kapcsolatos érdeklődő olvasgatást". 
2001-ben kezdett az Országgyűlési Könyvtár programszerűen digitalizálni, a védett állomány egy részét 2009-re fel is dolgozták. 
A DTT a terv szerint 2010 és 2011 között valósul meg, célja kb. 2 millió oldalnyi dokumentum digitalizálása, adatbázisba szervezése és szolgáltatása a honlapon, valamint, hogy segítse az országgyűlés jogalkotó munkáját, a jogalkotás hátterének szakmai tevékenységét, az oktatást és a kutatást, és a könyvtári tájékoztatást is. 
A cikk a DTT példájával mutatja be, hogyan zajlik egy könyvtári digitalizálási projekt megtervezése. Így külön részt kapnak a következők (eltérő részletezettséggel): digitalizálni kívánt dokumentumok kijelölése (kiválasztás alapelveinek meghatározása), szakterületi listák, kötetek állapotának előzetes felmérése, és a példányok vizsgálata (ennek szempontjai), informatikai háttér megtervezése, dokumentumokkal kapcsolatos műveletek (mozgatás, kötés, stb.), szerzői jogi kérdések. Ezután részletesen, lépésről lépésre írja le a digitalizálás folyamatát. Ezt követően megtudhatjuk, hogy mit kell ellenőrizni, és milyen formában történik majd a tartalomszolgáltatás (a szerzői jog figyelembevételével). 
A kulturális értékek megőrzése a jövő szempontjából is nagyon fontos - olvashatjuk a Zárszóban. A DTT is szem előtt tartja ezt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése