keresés

2013. október 19., szombat

A virtuális könyvtár

A technika fejlődése a könyvtárak számára is új lehetőségeket nyitott, és lehetővé tette a virtuális könyvtárak megszületését. Az információs társadalom módosítja a könyvtárak szerepét, és fejlett technológiái a leginkább a virtuális könyvtárban mutatkoznak meg.
A virtuális valóság (virtual reality) a 3D-s ábrázolás segítségével jeleníthető meg, amelyet ma a számítógépes vizualizáció minden területén alkalmaznak. Ezzel a technikával élethű látványt lehet elérni, pl. egy romvárosról, és így a felhasználó úgy érezheti, hogy ő maga is ott van a romvárosban. Ez a virtuális könyvtárakhoz is felhasználható.
Az új felhasználói igények át fogják alakítani a könyvtári szolgáltatásokat, és ki is bővítik azokat. A könyvtár mindenhonnan elérhetővé válik, és segít a felhasználóknak eligazodni az egyre halmozódó információk között.
A könyvtáraknak alkalmazkodniuk kell a világ változásaihoz - ennek egy formája lehet a virtuális térben való megjelenésük. "A könyvtár virtualitása ott kezdődik, ahol a szolgáltatások elhagyják az épület falait, tehát falak nélküli könyvtárnak is nevezhetnénk. A hozzáférés sem térben, sem időben nem korlátozott." A virtuális könyvtár kifejezés sokféleképpen értelmezhető, a cikk több megközelítést is bemutat. A virtuális könyvtárak szolgáltatásainak külön környezete, tere van.
A könyvtárak már fejlődnek, de a jövő könyvtáráról még nincsen pontos kép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése