keresés

2013. február 1., péntek

Kérdőív a digitalizálásról

A digitalizációs projekteket a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht. tartja nyilván, és szolgáltat adatokat azokról. "A Neumann-ház honlapján (http://www.neumann-haz.hu) elérhető a WebKat.hu nevű katalógus, amely a magyar kulturális örökség körébe tartozó internetes dokumentumok adatai mellett a magyar közgyűjtemények adatbázisát is tartalmazza."
Ebben az adatbázisban csak az intézmények alapadatait tüntették fel, de elhatározták, hogy egy kérdőíves felméréssel bővítik, amely az intézmények digitalizálási munkájáról ad képet az érdeklődőknek. A kérdőív az IFLA "ajánlásai" és a DIEPER projekt kérdőíve alapján készült.
A főbb kérdéscsoportok meghatározása után a teljes kérdőív 2002. május 31-én készült el, a University of Texas útmutatójának segítségével, és végül három formátumban tették elérhetővé (MS Word Rich Text, RTF, HTML). Az intézmények online is hozzáférhettek a kérdőívhez. 
Ezek után az eredmények rövid leírása következik, melyből kiderül, hogy a 2002 októberéig válaszoló 545 intézményből mindössze 73-ban folyt digitalizálás. 
A következő feladat egy újabb kérdőív készítése, amelyből részletesebben megismerhetjük a digitalizálási projekteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése