keresés

2019. május 7., kedd

Az internet veszélyei ellen


Képtalálat a következÅ‘re: „az internet veszélyei”Manapság rengeteg lehetőséget tartalmaz számunkra az internet. Sok pozitív, de ezzel együtt sok negatív dologgal is találkozhatunk. Összességében megkönnyíti számunkra az életet, itt fizetjük a számlákat, itt intézzük a bevásárlást, viszont az internetnek van egy sötétebb oldala is, amik idősekre, gyerekekre és felnőttekre egyaránt veszélyesek lehetnek és még csak nem is számítunk rájuk, mert úgy gondoljuk ez velünk, tapasztalt internetfelhasználókkal úgysem történhetnek meg.

Az adathalászat

Az interneten a legtöbb visszaélést még mindig az adathalászok jelentik. Óvatlanuk vagyunk a virtuális világban és könnyedén osztjuk meg személyes adatainkat honlapokkal, más emberekkel, anélkül, hogy felmérnénk ennek beláthatatlan következményeit. Ezzel a személyes adatainkhoz próbálnak jogszerűtlen módon hozzájutni. Ezek lehetnek a jelszavak, a mail fiókok hozzáférhetősége vagy a netes bankolások információi. Tulajdonképpen minden velünk, kapcsolatos adattal, jelszóval vissza lehet, és vissza is tudnak élni, ezért az adathalászoknak szinte mindegy mi kerül a kezükbe, azt megpróbálják majd felhasználni.

Az adathalászok a leggyakrabban azzal próbálkoznak, hogy megbízhatónak tűnő helyről, vagy megbízhatónak tűnő feladótól érkező e-mailben egyszerűen elkérik a fenti adatokat, és mindig találnak olyan embert, aki figyelmetlenségből kiadja azokat. Nem ritka, hogy vírussal szerzik meg az adatainkat, ahogy óvatlanul linkekre kattintunk, programokat engedélyezünk és nem vesszük észre, hogy vírus települt a gépünkre, amely minden egyes leütést az eszközünkön tovább küld valakinek, aki ezt felhasználja. Sok rémhírt hallani a mai napig, hogy internetes vásárlás után, valaki ugyanazon a weblapon használta a kártyát amivel korábban fizettek.

A "vámpíroldalak"

Az internetes oldalakat elárasztják a hirdetések, a fiatalok személyes adatai könnyen kerülhetnek marketing adatbázisokba. A gyerekek e-mail fiókjában is landolhatnak kéretlen hirdetések, marketing levelek – spam-ek, amelyekre gyanútlanul válaszolhatnak, akár drága szolgáltatásokat is megrendelhetnek. A trükkök többnyire hasonlóak: az attraktívan megszerkesztett weboldalak állítólagosan dalszövegeket, játékokat, recepteket, tetoválás mintákat, verseket, horoszkópokat stb. kínálnak fel.

A költségekre vonatkozó információkat a csaló cégek - kevésbé vagy jobban -, elrejtik. A legtöbben általában elsiklanak az árakra vonatkozó információk felett. Néhány héttel később következik a kellemetlen meglepetés: számla érkezik, és arra az esetre, ha nem kívánnánk fizetni, rögtön behajtó irodákkal és ügyvédekkel fenyegetőznek.

Már sokan hagyták magukat megfélemlíteni, és - feleslegesen - kifizették a számlát. Ilyen jellegű csapdákba gyakran gyermekek és fiatalok is beleesnek.

Spam

Olyan üzenetekről van szó, amelynek kiküldéséhez a címzett nem adta engedélyét, tehát nem mondjuk egy hírlevél feliratkozás. Itt automatikusan kapja a címzett, sokszor random generáció alapján. Sokszor hirdetéseket tartalmaznak, vásárlásra buzdítanak adathalász programokkal. Ha nem ismerjük a címzettet a legjobb, ha nem nyitjuk meg az e-maileket.

Az ártalmas e-mailekkel szembeni védekezés további hatásos fegyvere lehet, ha igénybe veszünk valamilyen spam-és ártalmastartalom-szűrő programot. Ezen alkalmazások az esetek többségében az üzenetek tartalmát, vagy azok feladóit ellenőrzik, így szűrik ki a nem kívánatos tartalmakat. A legjobban tesszük, ha esetleg mégis megnyitásra került az e-mail, hogy ne reagáljunk rájuk csak töröljük. Az e-mailben foglaltakra ne adjuk ki a személyes adatainkat sem. A legfontosabb itt is, mint minden más felületen az óvatosság.

Gyermekek védelme

Gyermekeink védelmét a legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálhatja, emellett szoftveres szűrőprogramok is segítségünkre lehetnek, azonban a technikai megoldások soha sem helyettesíthetik a szülői felügyeletet. Ezek segítségével, akár káros tartalmú oldalakra jellemző kulcsszavak alkalmazásával, vagy egyes weboldalak címei alapján letilthatjuk a káros oldalak látogatásának lehetőségét.

Ennek érdekében az Internetet használó gyermek szüleinek kell az Internet használatával és tartalmával megismerkednie, hiszen ekkor válhat képessé arra, hogy gyermekével megbeszélje azokat a kérdéseket és problémákat, amelyet a gyermek is észlel, illetőleg így lesz képes megelőzni a bajt. Az Internet a gyermekekre egyrészt bizonyos tartalmainál fogva jelenthet veszélyt.

Könnyen találkozhatunk az Interneten olyan oldalakkal, amelyek megtévesztő, hamis információkat, vagy a gyermekek egészséges erkölcsi- és szellemi fejlődésére károsak tartalmakat közölnek.

Ha gyermekünk chatszobákban beszélget vagy ismerkedik, fontos annak tudatosítása, hogy az ilyen beszélgetés alkalmas lehet arra, hogy valaki olyat állítson magáról, ami nem is igaz. Lehet az is, hogy az ilyen chatszobákban sértő, bántó gondolatok jelennek meg. Ilyenkor a legjobb elhagyni a chatszobát, vagy éppen jelenteni kell az ilyen jelenséget a moderátornak, aki a sértő beszélgetést folytatót kizárhatja, letilthatja. Nem ismeretlen már a pedofilok jelenléte chatszobákban vagy a Facebookon, aki gyanútlan gyerekek iránt érdeklődik, akár korabeli fiatalnak kiadva magát, majd találkozót kér, vagy esetleg meztelen képeket.
Források: Vírus Híradó; HVG; BKMKH; Család

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése