keresés

2024. március 6., szerda

Telepatikus kapcsolat ember és gép között?

 Elon Musk neve sokmindenki számára ismerős lehet. Akár mint a világ leggazdagabb embere, vagy az OpenAI egyik legnagyobb befektetője, de ezenkívül is olyan hatalmas üzletek fűződnek a nevéhez mint a Paypal, vagy a Tesla Inc. A milliárdos agyi interfésszel foglalkozó cége a Neuralink már 2016-ban felvetette az ötletet, miszerint mentális kapcsolatot lehet létrehozni gondolataink útján számítógépekkel, kiváltva ezzel a klasszikus billentyűzet-egér kombót. 

Az első emberi tesztalany

Különböző állatkísérletek után az "első ember megkapta az implantátumot és jól gyógyul" jelentette ki egy bejegyzésében Musk a saját tulajdonában lévő közösségi platformon az X-en. A beültetett implantátum (~idegen test) az agy különböző területeihez kapcsolódik, képes leolvasni az idegszálak neurotikus jeleit továbbá egy számítógépes interfész értelmezi is azt. A pontos eredményekről csak ködösen fogalmaznak a Neurolink fejlesztői, mindenestere az új terméknek már fantázianevet is adtak: Telepathy, azaz stílusosan csak a telepátia nevet kapta.

A műtét

A beültetés folyamatáról nem hangzott el semmilyen nyilatkozat, bár 2020-ban már előállt a cég egy műtéti robottal, mely állítólag minimális fájdalommal képes beültetni implantátumot. Tekintettel arra, hogy mennyire szenzitív és sebezhető területe ez testünknek azért joggal támadhatnak aggodalmaink. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy Elon Musk korábbi jóslatai sorra válnak valósággá. Gondoljunk csak arra, hogy néhány éve vagy hónapja még nem létezett ChatGPT vagy Copilot sem.

Jó vagy rossz?

Amennyiben amerikai vagy kanadai állampolgárok vagyunk, elmúltunk 18 évesek vagy legálisan nagykorúnak számítunk, és megfelelünk pár egészségügyi kitételnek, úgy akár mi is lehetünk tesztalanyok. Technikai fejlődés ide vagy oda, vannak kontra és pro érvek is mindezek mellett. Joggal merülhetnek fel bennünk kétségek az emberi kísérletek kapcsán, de megfelelő  etikus használattal akár a javunkra is fordíthatjuk a különböző tudományokban, mint például az orvoslás.

Forrás: Elon Musk's Neuralink has performed its first human brain implant, and we're a step closer to having phones inside our heads | TechRadar


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése