keresés

2017. május 26., péntek

Az emberi agy és a gépi agy összekötésén dolgozik Elon Musk cége

A napokban az IT café cikke hihetetlen témát mutatott be nekünk. Elon Musk szerint a frissen megalapított Neuralink nevű vállalata négy-öt éven belül eredményre juthat egy érdekes agykutatási projektben. Szerinte a morális kérdések ráérnek, ha már van eredmény.

A híres vállalkozó ugyanis most azt találta ki, hogy az emberi és a gépi agyat összekapcsolná.

Musk, illetve egy Peter Thiel által alapított befektetői alap áll a Neuralink nevű cég mögött  a Wall Street Journal (WSJ) szerint.  A cikk szerint, három nagy nevet  igazolt már le a Neuralink: Vanessa Tolosa (a Lawrence Livermore National Laboratory mérnöke, a rugalmas elektródák szakértője), Philip Sabes (a Kalifornia Egyetem professzora, szakterülete a mozgásért felelős agyi területek), és Timothy Gardner (a Boston Egyetem professzora, aki arról híres, hogy elektródákat ültetett az agyba a madarak énekének tanulmányozására).

A szakemberek szeme előtt az a feladat lebeg, hogy összekössék az emberi agyat és a gépi tudatot. A cég  kutatóinak nem a nulláról  indulnak,mert már több mint egy évtizede zajlanak kutatások ebben a témában. A korábbi kutatások eredményeként vannak gyakorlati eredmények is az agy-számítógép interfészeknek (BCI), mint például a BrainGate. Ez főleg mozgássérült betegeknek segít abban, hogy számítógépen írjanak a tudatukkal: ha a BCI-t használó személy mozogni próbál, azaz egy adott irányra koncentrál, a kurzor is megmozdul.

A kutatásnak komoly kultúrális háttere van : Iain M. Banks Kultúra művei mellett Richard Morgan is ír  a tudattokokról, melyek elvileg elpusztíthatatlanná teszik a tudatot. Az alapelv az, hogy a test meghalhat, de a tudatot korábban elmentették és egy új testbe vissza tudják tölteni.   A Valós halál című könyve például szintén erről szól.

Musk véleménye szerint  túl lassúak és nehézkesek a jelenlegi technológiák.  A számítási kapacitást vagy a gondolatok sebességét vesszük alapul akkor még nagyon limitált a transzfer, Ezért fontos, hogy feltaláljanak egy olyan módszert, amivel közvetlen kapcsolat alakítható ki a mesterséges és a humán intelligencia között. A Vanity Fairnek  egy  interjújában arról beszélt, hogy már most is kiborgok vagyunk, az agyimplantról pedig azt, hogy négy-öt évre vagyunk a használható verziótól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése