keresés

2017. május 19., péntek

Közösségi oldalak veszélyei


Facebook használatának veszélyei


A Facebook "használata" napjainkban mindennapos dolog. Amit egyszer megosztottunk barátainkkal vagy a nagy nyilvánossággal az már kikerül az ellenőrzésünk alól, ezért jól gondoljuk meg, hogy mit töltünk fel a világhálóra.
A nyilvánosan hozzáférhető adatok és információk sokakat vonz. Bár már egyre többen figyelnek arra, hogy mi kerül fel a Facebook oldalaira, leginkább a fényképekre, nemkívánatos hobbijukra vagy elkötelezettségükre gondolnak csupán. Úgy gondolják más veszély nem fenyegeti őket. De ez nem így van. Arra nem gondolnak, hogy a személyes adataikkal bűncselekményeket követhetnek el, ellophatják személyiségüket.
Tulajdonképpen ugyanazon veszélyeknek vagyunk kitéve a közösségi oldalakon, mint más webhelyen, de erre sokan nem gondolnak. Úgy vélik, ha csak az ismerőseik körében vannak, nem érheti őket semmilyen baj. Kapunk a Facebookon egy üzenetet egy ismerősünktől, melyben felhívja a figyelmünket például egy videóra. Ha rákattintunk a hivatkozásra máris egy új weboldalra jutunk és egy üzenet fogad minket, hogy a videó lejátszásához frissítésre vagy új szoftverre van szükségünk. Így - letöltve a programot - megfertőzzük a számítógépet és természetesen barátaink is megkaphatják a vírust.



Tökéletes adatvédelem?

A címben feltett kérdésre sajnos a válasz: nem. Nincs tökéletes adatvédelem. Rengeteg legálisnak, ártalmatlannak tűnő weboldal létezik, melyre rákattintva máris "csapdába estünk".
Bármit is osztunk meg az ismerőseinkkel a Facebookon, nem lehetünk benne biztosak, hogy ezt az információt mindegyikük körültekintően kezeli. Ezért kell nagyon meggondolni, hogy mi az amit feltétlenül tudatni akarunk az internet segítségével ismerőseinknek.[forrás]

 Közösségi oldalak előnyei és veszélyei a kamaszokra 


A közösségi oldalak adta előnyökhöz tartozik a szabadidő egy részének hasznos eltöltése. Az internet adta lehetőségek révén saját profilt hozhatunk létre, képeket, videókat, információkat oszthatunk meg az ismerőseinkkel, illetve közösségekhez csatlakozhatunk, programokat szervezhetünk. Olyan kapcsolatokra is szert tehetünk, amelyek nem jönnének létre mert például más országban vagy más városban élünk. Ez mind szép és jó, nem is kell más oldalra kattintanunk, mert a közösségi oldalon mindent megtalálunk ami minket érdekel vagy amilyen információra szükségünk van. Csak kedveljük az adott oldalt és hozzáférünk a kívánt adatokhoz, információkhoz.
Ezekkel a kattintásokkal azonban vigyázni kell, mert itt jöhetnek  elő a közösségi oldalak veszélyei. A fiatalok többsége nem elég tájékozott a tekintetben, hogy hogyan bánjon az információkkal. Sok olyan dolgot is elárul magáról vagy a környezetéről és osztja meg másokkal, amivel esetleg visszaélhetnek. A sok megosztást nem előzi meg cenzúra és később megbánhatja a kamasz, mert rossz kezekbe kerül a megosztott kép vagy információ.
A közösségi oldalak személyiségtorzulást is okozhatnak. Fontos jellemzője ezeknek az online felületeknek az "én megmutatása". Ez az "én" azonban egy idealizált kép, a valóságtól elrugaszkodott. Mindenki  az előnyös oldalát igyekszik mutatni. Így úgy tűnhet, hogy sok barátunk van, sok helyen jártunk és minden csupa szép és jó. Ez persze nem minden esetben igaz. Aki zárkózott természetű az ettől még befelé fordulóbb lesz, mert neki nincs annyi barátja, nem tud annyi képet kitenni különböző országokról, mert nem utazik stb. A FOMO- jelenség (fear of missing out) tulajdonképpen félelem a lemaradástól.
A közösségi oldalak másik veszélye a függőség. Aki folyton ott van a Facebook-on, annál egy 24 óra kihagyás megvonási tüneteket hozhat elő. Ezek a tünetek hasonlóak a drog vagy az alkohol esetében tapasztaltakhoz: idegesség, szorongás, ingerlékenység.
A folytonos gép előtt ülés hozza magával a mozgásszegény életmódot, ami elhízáshoz vezet.
A közösségi oldalak "egészséges" használata ( naponta például esténként egy óra) lenne a megoldás arra, hogy a kamaszok ne csak a világhálón "éljék az életüket", hanem menjenek a szabadba, szervezzenek programokat és ténylegesen legyenek a barátaikkal. A mostani fiatalok sajnálatos módon nem ebbe az irányba mennek. [forrás]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése