keresés

2018. március 23., péntek

Mesterséges intelligencia



A mesterséges intelligencia története az 1950-es évekre nyúlik vissza, de napjainkban érte el a technológia azt a szintet, hogy már saját bőrünkön is érezhetjük a kutatások eredményeit. A legkülönfélébb felhasználásról adok ízelítőt.



Gépi tanulás és a felhő szolgáltatások


Az Oracle előrejelzése szerint 2018-ban a gépi tanulás nagyobb változást hoz majd az emberek életében és munkájában, mint bármely más technológia az internet felemelkedése óta. 

A növényeknek fényre, a gépi tanulást végző algoritmusoknak pedig adatokra van szükségük a fejlődéshez, és minél több adathoz férnek hozzá, annál okosabbá válnak, és a döntéshozó képességük is fejlettebb lesz. A gépi tanulás elterjedése kéz a kézben halad a felhőalapú számítástechnika bővülésével. A felhőalapú megoldások egyre nagyobb adattömeget tesznek elérhetővé a gépi tanulást végző algoritmusok számára, felhasználva a hálózat minden szegletében megtalálható információkat.

Nagy verseny van a nagyhatalmak között, hiszen ahogy Putyin meg is fogalmazta: "Azé az országé lesz a világhatalom, aki elsőségre tesz szert a mesterséges intelligencia kifejlesztése területén."


Tanuló algoritmusok alkalmazásai


Ügyfélszolgálat

A gépi tanulás az ügyfélszolgálatokat is forradalmasítja. Az itt felmerülő kérdések túlnyomó többsége csupán néhány, könnyen megválaszolható kategóriába tartozik, ezért ezt a munkát a gépi tanulás révén a csevegőrobotok is képesek elvégezni. Ennek köszönhetően csökken az ügyfelek várakozási ideje és frusztrációja, ráadásul az ügyfélszolgálati munkatársaknak több idejük marad arra, hogy az emberi beavatkozást igénylő panaszokkal foglalkozzanak.

Azért még problémák akadnak bőven: Többen is arra panaszkodnak, hogy önálló életre kelt Amazon Echo típusú hangszórójuk, miután az eszközökbe épített virtuális asszisztens, Alexa nem csak megtagadja bizonyos parancsok végrehajtását, rendre ki is neveti a felhasználókat. A probléma ráadásul a legváratlanabb helyzetekben, alkalmanként éjszaka jön elő. A panaszok az Amazonhoz is eljutottak, a vizsgálatok során pedig kiderült: a nevetgélést bizonyos hangparancsok váltják ki Alexából, aki vagy ami valamiért az "Alexa, laugh" vagyis "Alexa, nevess" utasításként értelmezett bizonyos kéréséket.

Egészségügy

Koppenhágában már 2016 óta dolgozik a háttérben a mentő diszpécsereknél Corti, a mesterséges intelligencia. A gép képes értelmezni a segélyhívásban elhangzó szavakat és hangokat, ezeken keresztül pedig a szívroham jeleit keresi. A rendszert úgy tervezték, hogy ezek után képes legyen a diszpécsert arra kérni, hogy pontosabb kérdést tegyen fel a betelefonálónak, hogy gyorsabb és hatékonyabb segítséget kaphasson.

A Google mesterséges intelligenciája, a retináról készült felvételt megnézve megjósolja a szív- és érrendszeri eltérések kockázatát, és még jó pár, a pácienssel kapcsolatos jellemzőt.
Negyedmillió (284 335) beteg adatainak elemzése után a neurális hálózat egy retinafelvételből megállapítja a páciens korát (átlagos abszolút hiba 3,26 év), a nemét (97 százalékos pontossággal), hogy dohányzik-e (71 százalékos pontosság), a szisztolés vérnyomását (11,23 Hgmm abszolút hiba) és – ami a legfontosabb – a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, például a szívroham vagy a stroke kialakulásának esélyét (70 százalékos pontosság). Talán nincs is messze az az idő, amikor akár egy okostelefonos appal is megnézhetjük, milyen állapotban van a szívünk.

Megkezdte "gyakornoki" idejét egy mesterséges intelligenciával rendelkező robot Kína Anhuj tartományának egyik kórházában. Az AI orvosasszisztens nevet viselő rendszer meghallgatja az orvosok diagnózisait, és automatikusan elkészíti az esetjelentéshez szükséges elektronikus dokumentumokat.A rendszert a sencseni iFlytek cég fejlesztette ki a Csinghua Egyetemmel együttműködve. A cég orvosi robotja sikerrel, magas pontszámmal teljesítette a kínai orvosi vizsgát, mely az orvosi engedélyhez szükséges. Ez volt a világ első robotja, amely átment valamely ország orvosi vizsgáján. 

Közlekedés

Mesterséges intelligencia irányítja a közlekedést egy kínai nagyvárosban. Az Alibaba "City Brain" mesterséges intelligencia informatikai platformjának az alkalmazásával felére sikerült csökkenteni a mentőautók bevetési idejét a kelet-kínai nagyvárosban. A mentőautóknak a kereszteződésekben biztosított szabad áthaladás azonban a sok közül csak az egyik előnye a mesterséges intelligenciára épülő forgalomirányító rendszer alkalmazásának. A rendszer folyamatos valós idejű közlekedési és időjárás adatok alapján irányítja a város forgalmát. Az általa vezérelt 128 kereszteződéshez csatlakozó utakon a járműforgalom sebessége 15,3 százalékkal növekedett az elmúlt egy évben. A forgalomirányítás mellett beavatkozásait a jövőben kiterjesztik a város energia- és vízellátására is.

Előfordulnak problémák is: Halálra gázolt egy gyalogost az Uber önvezető autója. Az eset az Egyesült Államokban, az Arizona állambeli Tempe városában történt, egy Uber ütött el egy nőt, aki éppen átment az úton. A kocsi volánjánál ott ült a sofőr, viszont a rendőrség szerint az autó éppen önvezető üzemmódban volt. Az Uber közleményben fejezte ki részévét és bejelentette, hogy szüntelteti az önvezető autóinak tesztelését. A cég tavaly február óta tesztelte az önvezető autóit a városban. Egy hónappal később már karambolozott is az egyik ilyen autó, miután egy másik autó nem adta meg az Ubernek az elsőbbséget.

Kommunikáció

Saját magukat javító mobil hálózatok: Az Ericsson olyan mesterséges intelligencián alapuló technológiákat vezet be , amelyek lehetővé teszik a hálózatok számára önmaguk optimalizálását, a hatékonyság javítását, az optimális ügyfélélmény biztosítását. A technológiák használatával az Ericsson képes a cellák közötti hívásátadási időt felére csökkenteni, ennek köszönhetően csökkenthető a megszakadó hívások aránya, és rövidül a szolgáltatóknál a konfigurációs és a karbantartási idő. A gépi tanulási algoritmusok képesek előre jelezni a hálózatterhelési ingadozásokat, és a cellákat alvó állapotba kapcsolni anélkül, hogy ebből az ügyfelek bármit éreznének – amivel akár 10 százalékos energiamegtakarítás is elérhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése