keresés

2017. november 7., kedd

Robotok a mindennapokban


Manapság már egyre kevésbé meglepő, ha egy robot nyírja le a füvet helyettünk, vagy éppen egy önvezető autót látunk. Jelen írás igyeszik rámutatni, hogy mennyire változatos területeken jelennek meg a robotok a mindennapjainkban.


Ha a mindennapokban megjelenő robotokra gondolunk, akkor hamar eszünkbe juthatnak például a robotporszívók, a Sony robotkutyája, vagy éppen a gyárakban használatos ipari robotok.  Hála a robotok egyre rohamosabb térnyerésének, sokkal több helyen találkozhatunk már velük: kórházakban, hotelekben, éttermekben és az oktatásban. A teljesség igénye nélkül következik néhány példa a változatos és széleskörű elterjedésükre. 


Éttermek

Robotszakács
Jó úton járunk, ha az éttermek és a robotok hallatán robotpincéreket és robotszakácsokat képzelünk el. Távoli jövőnek tűnhet, de már számos robotétterem működik szerte a világban. Nem meglepő módon Japánban is találkozhatunk ilyenekkel. Így például a Sasebo városában működő vidámparkban található egy étterem, ahol több robot dolgozik, mint ember (ugyancsak ez a város ad otthont a világ első olyan szállodájának, melyben robotok dolgoznak). Ebben az étteremben egy robot okonomiyakit készít, egy másik koktélokat, míg külön robot van arra is, hogy figyelmeztesse a vendégeket, ha az ott tölthető idejük végéhez közelednek.
Nem kell azonban Japánig menni, hogy robotokkal találkozzunk az éttermekben. Kaliforniában arra készülnek, hogy 2018-ig 50 étteremben vezessék be Flippy-t, a hamburgerhús-forgató robotot. A robot mesterséges intelligencia segítégével dönti el, hogy megfordítható-e a húspogácsa.
Bangkokban a Hajime Robot Restaurant is különleges élményt nyújt: egy szamurájpáncélba bújtatott robot szolgálja ki a vendégeket, aki ráadásul táncol is.


Házimunka

Robomow
Sok ember nem szereti, nem tudja, vagy csak egyszerűen nincs ideje elvégezni a házimunkát. Nekik segítséget nyújthatnak azok a robotok, melyeket ezeknek a feladatoknak az elvégzésére terveztek. A robotporszívóknak már számos fajtája van, elég közismertek is, így inkább azokak a továbbgondolt verziója az első példa: a robotfűnyíró. Az legismertebbek ebben a kategóriában a Robomow cég termékei. Ezek a gépek telefonos alkalmazással programozhatóak, teljesen alkalmazkodva a felhasználó igényeihez. A hagyományos fűnyírókkal szemben az egyik nagy előnyük a halkabb működés, és persze az, hogy felügyelet nélkül is képesek dolgozni.
Annak, akinek macskája van, nem kell bemutatni az alomtálca takarításának kellemetlenségét. A Litter-Robot névre keresztelt géppel nem vonja ki az ember magát a takarítás alól, azonban a gyakoriságot lehet vele csökkenteni.
A robotporszívókhoz hasonló elven működő ablakmosórobot is kapható már. A Winbot névre hallgató robot automatikusan képes megtisztítani az ablakokat, ezzel megkímélve az embereket a létrára fel és le mászástól.



Egészségügy

Riba II
Az orvostudományban és az egészségügyben is jelen vannak a robotok: kórházi robotrecepcióstól kezdve a robotsebészekig találkozhatunk velük. De vannak olyan robotok is, melyek az idősek gondozásban nyújtanak segítséget.
A japán fejlesztésű Riba II nevű, medvére emlékeztető robot képes a betegeket a földről is felemelni és ágyba, vagy tolószékbe helyezni őket. Japánban eleve probléma az öregedő népesség, azonban kevés beteggondozó is van, így ez a robot jelentős segítséget nyújt számukra.
Ugyancsak Japánban kifejlesztettek egy gépezetet, mely a szociális fóbiával rendelkező személyeknek nyújthatna segítséget. A Mobile Personal Space-t úgy lehet legegyszerűbben elképzelni, mint egy teljesen lesötétített telefonfülkét. Ha valaki bemegy az MPS-be, nem látja senki és a személy sem lát senkit (ezzel biztonságérzetet nyújtva). Ha a bent lévő személy mozogni akar, akkor ez a "doboz" mozog vele. A külső falon található egy kamera, mellyel látja a külvilágot a belül elhelyezett kijelzőn. Ha valaki kommunikálni akar a bent lévő személlyel, akkor az nem a kintinek az arcát fogja látni a képernyőn, hanem egy animált karaktert, ami arcfelismerő szoftver segítségével ugyanazt csinálja, mint a kinti személy. A tesztek azonban kimutatták, hogy hiába a védelmező falak, a tesztalanyok nem érezték magukat jól a "dobozban" (a gyakorlati problémákról, így például a lépcsők és ajtók használatáról nem is beszélve).
A sebészeti robotok azonban rohamosan fejlődnek. Olyannyira, hogy a Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) precízebb munkát végez, mint a legjobb sebészek.
Katasztrófák esetén is bevethetők a robotok. Ilyen például a Honda E2-DR prototípusa. Ez egy emberformájú robot, mely a katasztrófa sújtotta területeken nyújthat segítséget. Létrát és lépcsőt is tud használni, valamint a karjai alapvetően dolgok felvételére lettek kifejlesztve (pl. gerendák).  


Oktatás

Telepresence robot
A munkaerőhiány miatt Tokióban egy óvodában tesztelnek egy robotot, mely a gyerekeket tartja figyelemmel. Képes a testhőmérsékletük és szívritmusuk figyelésére, valamint képes felismerni a gyerekeket.
A programozás tanulásának segítésére elég sok helyen alkalmaznak már tanárok programoható Lego robotokat.
Robotok segítségével azok a gyerekek is "járhatnak" iskolába, akik amúgy gyógyíthatatlan betegek és ágyhoz vannak kötve. Ez az ún. "telepresence" robotok segítségével lehetséges. Ezekben az esetekben a robot bent van az iskolában, a gyerekek pedig otthonról, valós időben irányíthatják azokat, ezzel részt véve az iskolai életben. 


Egyéb érdekességek

További példák sokaságát lehetne még felsorolni, a mindennapi életben megjelenő robotokról, azonban az élet néhány egészen érdekes aspektusában is előfordulnak. Ebből következik pár példa zárásképpen, kifejezetten Japánból.
Köztudott, hogy nagyon sok japán ember egyedül él, nincs ideje háziállatot tartani sem. Erre szolgál megoldásként Qoobo, a fej- és láb nélküli robotmacska. Tulajdonképpen ez egy párna, ami mozgó macskafarokkal van ellátva. Elvileg ez egyfajta terápiás célzattal szolgálna, de ennek megítélése az emberek dolga...
Megalkották a szurkolólány robotot is. Ez inkább a gyerekeknek lett kitalálva, de érdemes megemlíteni a jelentős stabilitásukat, valamint azt, hogy nem tudnak összeütközni.
Nem olcsók a temetések a szigetországban sem, de ezt a terhet könnyíteni kívánja a SoftBank cég formabontó ötlete: a buddhista búcsúztatórobot. Főleg a vidéki területeken lenne ez az ötlet hasznos, mivel az ottani papoknak nincs ideje a szútrák kántálására.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése