keresés

2020. szeptember 29., kedd

A Library Thing és egyéb könyves közösségek, alkalmazások, appok

Könyvmolyként bizony sokszor szembesülhetünk azzal a problémával, hogy nem tudjuk kivel kibeszélni olvasmányélményeinket, esetleg számon tartani vagy akár rendszerezni saját könyveinket. Szerencsére ezekre a problémákra ma már számos app és könyves közösségi oldal létezik, amelyek egyaránt segítséget nyújthatnak. De pontosan milyen applikációk és oldalak is ezek és melyiknek milyen funkciói vannak? Olvassatok tovább és kiderül!


 Library Thing  

A Library Thing-et az első könyves közösségi oldalként tartják számon, még 2005-ben alapította Tim Spalding, aki görög-latin szakos volt a Michigan Egyetemen. Célja elsősorban a saját könyvei rendszerezése volt, azonban egy idő után a rajta kívül a barátai is elkezdték használni az alkalmazást, mára pedig olyannyira elterjedtté vált, hogy közel hárommillió regisztrált felhasználóval rendelkezik.
A LibraryThing egy online szolgáltatás, amely segíti az embereket könyveik egyszerű katalogizálásában. Elérhető weboldalként, illetve telefonos alkalmazásként is. Mivel mindenki együtt katalogizál, rendszerez az állomány folyamatosan bővül (Ha a telefonunkon van megfelelő vonalkódbeolvasó, akkor azzal is felvihetünk új könyveket, kiadásokat a rendszerbe, sőt iPhone-nal akár komplett borítókat is felvihetünk!). Az alkalmazás összeköti azokat az embereket, akik ugyanazokat a könyveket szeretik, javaslatokkal áll elő, mit olvassunk és így tovább.

Létezik egy úgynevezett Early Reviewer funkció is, amin keresztül megjelenés előtt álló, illetve nemrég megjelent köteteket olvashatunk a véleményünkért cserébe. Ezenfelül írók maguk is felajánlhatnak könyveket, illetve a tagok is cserélhetnek vagy árusíthatnak egymás között. Ám ez még nem minden: a Library Thing összeköttetésben áll számos más könyvtári adatbázissal, ilyen például az Amazon, a Library of Congress vagy, hogy magyar példákat is említsünk az OSZK és a MOKKA. Ez adott esetben a könyvtári munkát is megkönnyíti, hiszen nem kell nekünk rekordokat alkotni, elég ha lekérjük az egyik adatbázisból és már menthetjük is. 
Ráadásul a weboldal a lelkes hazai felhasználóknak köszönhetően már magyar nyelven is elérhető (a másik 32 nyelv mellett)! Az oldal ingyenesen használható 200 darabos állományig, azon felett már éves díjat kell fizetnünk, vagy ha kellően elhivatottak vagyunk, vásárolhatunk akár egész életre szóló felhasználói jogot is. 
Ezeken kívül a Library Thing-nek van egy integrált mikrokönyvtári rendszere is, ami a Tiny Cat névre hallgat. Ezt a rendszert szintén 200 kötetig lehet ingyenesen használni, azután már fizetni kell, ám kevesebbet, mint az eredeti rendszerben. Ezért például sok kisebb iskolai könyvtár ezt a verziót használja, hiszen ide is egészen húszezer kötetig vihetik fel a könyveket. 

Handy Library

A Handy Library egy egyszerű, de nagyon hasznos kis könyvtárkezelő alkalmazás, ha katalogizálni szeretnénk a könyvtárunkat. Elég egyszerűen beszkennelnünk a könyveink vonalkódját és a rendszertől rögtön meg is kapjuk róla a részleteket: a címet, a szerzőt, oldalszámot, kiadót, sőt a rendszer be is illeszti a könyvet virtuális könyvtárunkba.

Ha egy könyv már benne van a rendszerben, később már sokféleképpen rákereshetünk: író, cím, de akár ISBN-szám szerint is. Bejelölhetünk kedvencnek könyveket, azt, hogy olvastuk-e egyáltalán az adott művet vagy nem. Megoszthatjuk a könyveinket a barátainkkal, mintha ténylegesen egy könyvtárat működtetnénk, a rendszer jelzi azt is, ha lejárt a "kölcsönzési határidő". Ezeken felül jegyzeteket is készíthetünk könyvekhez és mindenféle szempont alapján rendezhetjük őket, a könnyebb kezelhetőség érdekében. Az egész "könyvtárunkat" importálhatjuk Excel táblázatba, valamint egyszerűen készíthetünk biztonsági másolatot is Google Drive-ra egy esetleges helyreállítás céljából. Az alkalmazással azonban nemcsak könyveket lehet rendszerezni, hanem akár zenéket, képregényeket, játékokat is, így valóban elmondható róla, hogy kiemelkedően sokoldalú.
 

Scribd  


Egy amerikai fejlesztésű e-könyv és hangoskönyv előfizetéses szolgáltatás. A Scribd e-book előfizetőiszolgáltatása elérhető Android és iOS okostelefonokon és táblagépeken, valamint a Kindle és személyi számítógépeken. Ugyan ingyenesen is használható korlátozott hozzáféréssel, de ha valóban ki akarjuk használni érdemesebb előfizetni (ennek díja 8,99 euró/hónap). Az előfizetők havonta korlátlan mennyiségű könyvet érhetnek el 1000 kiadótól, böngészhetnek a magazinokban, olvashatnak híreket, és le is tölthetik a dokumentumokat és könyveket későbbi megtekintésre vagy olvasásra internetkapcsolat nélkül is. Regisztráció után egyszerűen testreszabhatjuk fiókunkat: be lehet állítani preferált műfajokat, szerzőket, kategóriákat. A Scribd tehát egyfajta online könyvtár, ahol a felhasználók nemcsak hogy hozzáférhetnek több ezer könyvhöz, audio könyvekhez, dokumentumokhoz és kottákhoz, de még pénzt is kereshetnek feltöltéseikkel (szinte bármilyen formátumú fájl feltölthető, legyen az akár PDF, DOC, TXT, PDF VAGY DOCX) akár kutatási anyagról, prezentációról, könyvről, házi feladatról vagy bármi másról van szó.

Moly.hu 

Az egyik legnépszerűbb könyves közösségi oldal Magyarországon. Bejelölhetjük mit olvasunk, vagy éppen mit szeretnénk, esetleg, hogy milyen könyveket szeretnénk beszerezni, a későbbiekben elolvasni. Összeállíthatunk polcokat különféle tematikákkal. Írhatunk értékeléseket egy-egy könyvről, vagy szétnézhetünk mások értékelései között, így könnyen akadhatunk az ízlésünknek megfelelő olvasmányokra. Írhatunk úgynevezett karcokat”, melyek lehetnek akár magánjellegű, akár ismeretterjesztő tartalmúak is (ezek tematikus zónákba vannak csoportosítva). Feliratkozhatunk (követhetünk) más tagokat, kiadókat, szerzőket, ami által még gyorsabban és könnyebben találhatunk izgalmas újdonságokat. Szinte minden kiadónak van már saját molyos profilja, így sokkal hamarabb választ kaphatsz esetleges kérdéseidre, mintha például e-mail-t írnál nekik. Ezenkívül természetesen rendszeresen vannak különböző „események”, ami szintén segít új embereket megismerni. Ilyen például a „Könyves karácsonyi ajándékozás”, ami mint a neve is mutatja egyfajta titkos, karácsonyi meglepetés, melyen a résztvevőknek véletlenszerűen sorsolnak ki „megajándékozandót”, akinek a kívánságlistájáról kell kiválasztaniuk egy könyvet és pár apróság kíséretében ezt elküldeni neki karácsonyi ajándékként (természetesen visszafelé is működik a dolog, mindenki ajándékozó és egyben ajándékozott is). 
Ha pedig mindez még nem lenne elég, akár könyveket is vásárolhatunk a felületen használtan vagy újonnan. Másodkézből magánszemélyektől (szintén molytagoktól), újonnan pedig akár Molybolt.hu-ról (ez a Moly.hu-hoz tartozó kis webshop) vagy pedig szinte bármely nagyobb könyvkereskedőtől, hiszen minden könyv adatlapján szerepel, hogy hol és mennyiért árusítják az interneten. 

A Goodreads egy ingyenes közösségi katalógus, amit 2006-ban alapítottak, de a tényleges működését 2007-ben kezdte. Már abban az évben több mint 650000 tag és 10 millió könyv volt az adatbázisában. 2013 óta az Amazon tulajdonában van.

Alapvető funkcióit tekintve nagyon hasonlít a moly.hu-ra. Itt is ugyanúgy rákereshetünk könyvekre, írhatunk ajánlásokat, követhetünk más tagokat, létrehozhatunk saját könyvtárakat és olvasmánylistákat. Létrehozhatunk különböző témájú csoportokat, ahol a tagok megoszthatják egymással egy-egy adott dologról, könyvről a véleményüket. A Goodreads fő célja, hogy segítse az olvasókat a következő kedvencük megtalálásában, valamint platformot teremt a szerzőknek ahhoz, hogy a felhasználók könnyebben megtalálják és értékeljék a könyveiket. Az oldalon való regisztráció könnyű, de mielőtt bármit teszünk, véleményeznünk kell 20 általunk olvasott könyvet. A Goodreads-en olyan ajánló algoritmus működik, mint a Groby vagy a Tesco webshopjában, a rendszer megvizsgálja az általad olvasott könyveket, és olyanokat ajánl a továbbiakban, amit nagy valószínűséggel szívesen olvasnál.
További előnye még, hogyha esetleg valaki amazonos Kindle e-book olvasót használ, az azon elolvasott könyveit itt tökéletesen számon tudja tartani, hiszen, mivel a Goodreads is az Amazonhoz tartozik, az ott megvásárolható könyvek automatikusan bekerülnek az adatbázisba. Mivel az oldal alapvetően amerikai nagyon sok olyan angolszász íróval és könyvvel találkozhatunk itt, amelyek Magyarországon esetleg még nem jelentek meg, így ha angolul olvasunk nagyon hasznos lehet az oldal, hiszen itt rengeteg új könyvet és írót fedezhetünk fel.
 

Források: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése