keresés

2020. március 28., szombat

Érdemes-e törölnünk magunkat a Facebook-ról?

Az utóbbi években népszerűvé vált #DeleteFacebook mozgalom mögötti indokok képezik e cikk legfőbb tartalmát, amely a hvg.hu-n jelent meg, Kezdje úgy 2020-at, hogy törli magát a Facebookról címmel.

Ez a cikk a hvg.hu-n ismerteti az okokat, amelyek miatt érdemes Facebook felhasználóknak mérlegelni a közösségi média óriás oldaláról törölniük fiókjukat. A Mashable technológiai és életmód magazin cikkére hivatkozva, tárja elénk a cikk a törlés melletti indokok sorát.

Például, a cikk említi az adatszivárgási incidenseket, amelyekbe a Facebook keveredett 2019-ben is, többek között, a Cambridge Analytica botrányt. Továbbá, az eredeti kapcsolattartási céljától eltávolodva, fontosabbak lettek a Facebook-on a fotókra és kommentekre reagáló lájkok, a videós használat és megnőtt rajta a kiberzaklatók száma. Ezentúl, amint a cikk megjegyzi: szinte semmilyen szabály nem vonatkozik a rá, ha pedig meg is bírságolják, nincs az a pénz, amely a vállalat végét jelentené. Ezáltal, a Mashable szerint, egy ekkora vállalatot hamarosan lehetetlen lesz ellenőrizni, kontrollálni és közben biztosítani, hogy ügyeljen az adatvédelemre is.

Végül, a Facebook fenyegeti a demokráciát is sokak szerint, többek közt, mivel a politikusoknak megengedi a közösségi oldal, hogy hazudjanak, ugyanis nem bünteti ezt meg (azaz fake news-t terjeszthetnek). Ellenben, a többi felhasználó nem élvez ilyen kedvezményt.

Ha ezek után meggyőződtünk a törlés kívánatosságáról, a cikk linkel a hvg.hu-nak egy korábbi cikkjét, amely végig kalauzol a törlés folyamatán. A hvg.hu arról is beszámol egy másik cikkjében, hogy hogyan tölthetjük le a Facebook-ról minden fotónkat, videónkat, illetve megosztott kommentünket mielött törölnénk magunkat, illetve ha maradunk a Facebook-on, akkor milyen beállításokat vegyünk igénybe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése