keresés

2020. március 10., kedd

Oroszország és a lekapcsolható internet


Az oroszok úgy döntöttek, hogy egy esetleges kibertámadás esetén lehetővé teszik a globális világhálózatról való lecsatlakozást. Maga az orosz elnök, Vladimir Putyin is személyesen fontosnak tartja és figyelemmel követi az erre irányuló törekvéseket.

Az ötlet 2014-ben vetődött fel, melyet azonnal elkezdtek részletesebben kidolgozni és különféle teszteket futtatni a siker mihamarabbi elérése céljából. A kezdetleges tesztek közül végül némelyik beépült a végső tervbe. Úgy tervezték, hogy a tervezetet legkésőbb 2020-ra tökéletesre fejlesszék ki és már készen álljon a tényleges bevetésre. A terv még hivatalosabbá tételének érdekében 2018 év végén létrejött egy törvénytervezet, mely arra kötelezné az orosz internetszolgáltatókat, hogy egy esetleges virtuális támadás esetén azonnal csatlakozzanak le a világhálóról, de az országon belül a szolgáltatásukat tartsák fent. Nem szeretnék ha az országban létrejött információk külföldi szervereken, rendszereken végigfutnának.

Az orosz netszolgáltatók egyetértenek a törvény céljaival, ám a technikai előírásokat kritizálják, mert szerintük komoly fennakadásokat fog okozni. A globális hálóról való leszakadás során ezek a problémák kifognak derülni és még időben korrigálni tudják majd őket, a törvény tényleges elfogadása és életbe léptetése előtt. A jogszabályt elbíráló személyek szerint ezzel Oroszország teljesen elfogja magát szigetelni a külvilágtól. A projekt megvalósítása közel 30 milliárd rubelbe (kb. 135 milliárd forint) kerül majd. Az orosz parlament információtechnológiai szakbizottságának elnöke, Leonyid Levin azt állítja, hogy a globális világhálóról való leszakadás az orosz gazdaságnak napi vesztesége 20 milliárd rubel lenne. Az oroszok leginkább amerikai kibertámadástól tartva igyekszenek részben elszigetelni magukat. Úgy gondolják, hogy a legnagyobb hatalom az internetet tekintve az amerikaiak kezében van és igyekszenek magukat megvédeni attól, hogy saját hazájukon belül egy idegen ország keze vájkáljon. 

Az első éles kísérlet

2019 év végén az orosz kormány hivatalosan is közzétette egy közlemény formájában, hogy megvolt az első sikeres teszt, mely során lecsatlakoztak a világhálóról. A kísérletben több orosz cég, internetszolgáltató és kormányhivatal is részt vett. A közleményből kiderül, hogy a kísérlet sikeres volt és bebizonyosodott az is, hogy bármilyen támadás esetén a lecsatlakozással az országon belül a szolgáltatás működőképes marad. 

Túl sok részletet nem tudhatunk meg, csak annyit hogy, többféle eshetőséget teszteltek és a RuNetnek nevezett belső hálózat zavartalanul működött a lecsatlakozást követően. A RuNet által egy hatalmas belső hálózat jön létre, melyet az orosz információs minisztérium üzemeltet különböző szerverekkel. A hálózat fenntartása mellett, képes még arra, hogy lakosait elvágja a globális internettől, ezzel elszigetelve őket a külvilágtól. Ez a politikusok számára igen kedvező dolog, mivel szabályozhatják polgáraikat, felügyelhetik netes tevékenységeiket a számukra megfelelő módon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése