keresés

2020. március 10., kedd

Hatalmas mennyiségű felhasználó adatai szivárogtak ki a Facebook-tól


Nemrég fordult elő ismét egy adatvédelmi botlása a Facebook-nak - amire talán a legjobban ismert példa a Cambridge Analytica botrány - amelynek temetes számú felhasználója esett áldozatul. Ez egy hackelés következtében fordult elő. Hasonló incidensekrol számol be még az Index.hu-n megjelent cikk 2019 áprilisából és novemberéből.

A cikk arról tudosít, hogy 267 millió felhasználó adatai - köztük nevek és telefonszámok - lettek nyilvánosan elérhetőek két heten keresztül, amelyek a Facebook-tól származtak. Az adatokat tartalmazó nyilvános adatbázist egy kiberbiztonsági szakértő, Bob Diachenko találta meg. 

Bár az adatok sok felhasználó esetében egyébként is publikusak voltak, az incidens mégis aggasztónak tűnik mert egy biztos forrásból származtak és egy ilyen adathalmaz birtokában a csalók sokkal könnyebben tudnak nagyszabású átverős kampányokat indítani. Ráadásul, két hét bőven elegendő időt jelenhet, hogy a hackerek lemásolják az adatokat.

Diachenko elmondta, hogy az adatok vélhetően egy alkalmazásprogramozási interfészen (API) keresztül szivároghattak ki, ami az ilyen adatokra alkalmas hozzáférhetőséget nyújtani fejlesztőinek.

A Facebook adatszivárgása nem az első ilyen eset ami előfordult a közösségi média oriásnál az elmúlt néhány évben. A legnagyobb publicitást szerző adatszivárgási incidens felelőse, a Cambridge Analytica, brit eredetű politikai tanácsadó cég volt, amely 2016 nyarán 87 millió Facebook-használó személyes adataival visszaélve félretájékoztatást és manipulációt gyakorolt választókra Donald Trump amerikai elnök azévi választási kampányában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése