keresés

2020. március 29., vasárnap

Fake News – Halálos hazugságok


Az új koronavírus-járvánnyal együtt megjelent valami, ami még magánál a járványnál is gyorsabban terjed: hihetetlen mennyiségű álhír. Egy része ezeknek olyan forrásból indul útnak, amelyet a gyanútlan hírolvasó akár még hitelesnek is vélhet. Más álhírek esetében a forrás szinte kinyomozhatatlan marad. Az interneten terjednek szájról szájra – vagy inkább monitorról monitorra. Több hírportál – hazai és külföldi egyaránt – külön cikket szentel e témának. Cél a figyelemfelhívás: ne dőljünk be mindennek, amit hallunk vagy olvasunk!

Az interneten – és elsősorban a közösségi oldalakon – terjedő álhírdömpinget veszi szemügyre cikkében az index.hu. Felhívja a figyelmet az interneten terjedő álgyógymódokra és sarlatánságokra. Külön szól az elszaporodott összeesküvéselméletekről. De szól arról is, hogy hogyan ismerhetünk fel egy álhírt. Mint a cikk írja: "Leginkább onnan, hogy a Facebookon terjed, névtelen forrásokra hivatkozva. A tudományosan megalapozott, igazolt és hatékony orvosi információk és kutatások publikálása nem a közösségi oldalakon történik, és a kutatást végző orvosok nem burkolóznak névtelenségbe, hanem kemény harcot vívnak, hogy kinek a neve szerepeljen előrébb a tanulmány szerzői között. A tudományos bejelentések nem buzdítanak megosztásra sem.".

Hazugságok hálójában


Hogyan kerüljük el a koronavírussal kapcsolatos hamis infókat? – teszi fel cikkének címében a kérdést a hvg.hu újságírója. A cikk arról tudósít, hogy az álhírekkel foglalkozó urbanlegends.hu a PolitiFact tényellenőrző oldal útmutatóját egészítette ki hazai forrásokkal és példákkal, és pontokba szedve próbál segítséget nyújtani a koronavírussal kapcsolatos álhírek felismeréséhez. Többek között azt tanácsolják az oldal munkatársai, hogy ismerjük meg a betegséggel kapcsolatos alapinformációkat, ellenőrizzük a járvány terjedésével kapcsolatos számokat hivatalos forrásból, és ne osszunk meg olyan megelőzési tanácsokat vagy gyógymódokat, amelyek nem ellenőrzött forrásokból származnak.

De ne álljunk meg a hazai hírportáloknál. Elég csak a bbc.com-ra vetnünk egy pillantást, és látni fogjuk, hogy számtalan cikk fogalakozik a hírportálon az új koronavírus és az álhírek kapcsolatáról. Egyik cikkükben a fent idézett hvg.hu-s cikkhez hasonlóan pontról pontra veszi végig a szerző, hogy milyen módon győződhetünk meg egy hír valódiságáról, és mit tegyünk annak érdekében, hogy ne osszunk meg akaratlanul álhíreket. A szerző kéri olvasóját, hogy ha bizonytalan a hír valódiságát illetően, akkor ne ossza meg és inkább ellenőrizze a forrásokat.

Egy másik cikk az oldalon végigveszi egy álhír elterjedésének lehetséges fázisait: hogyan indulhat egy Facebook-bejegyzés a shenzeni kórházban dolgozó "mesterdiplomás nagybácsiról" világhódító útjára és milyen változásokon megy át terjedése során az eredeti "hír".

Az ellen nem véd


Számos tipp és praktika terjed az interneten, amellyel a koronavírus elleni védekezést kívánják segíteni. A bbc.com egy újabb cikke ezeket a "népi bölcsességeket" veszi górcső alá. Például a fokhagymafogyasztás egyészséges ugyan, de – ahogy arra a WHO is rámutat – önmagában még nem nyújt védelmet a koronavírussal szemben. De a cikkíró szerint inkább kerüljük a házi kotyvasztású alkoholos kéztisztító gélek használatát, és az ezüst-kolloid ivása se jelent biztos védelmet a fertőzéssel szemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése