keresés

2023. október 18., szerda

A "lustább" lelkek költészete avagy a podcastek világa

Podcast, podcaster, brodcast, spotify, cast és hát mindezeknek a szavaknak végetelen, ismétlődő sora! Manapság annyi felé halljuk fiataloktól és mostanra már azért az idősebb korosztálytól is egyaránt, hogy azt, kérdezgetik egymástól, hogy és neked melyik a kedvenc podcasted? vagy, hogy ugye te is hallottad már a legújabb részt? Sokszor hallottad már igaz de soha nem tudtad igazán, hogy mit is takar hát akkor itt az idő kicsit érthetőbben is megfogalmazni neked, hogy megtudd azt mit is takar röviden ez a "különleges" szó és, hogy mi fán is terem! Ehhez talán a legegyszerűbb ha azt mondjuk, hogy a "rádiónak az unokája" azaz egy újtípusú internetes rádiózás ami abban jobb, mint a rádió mint amiben a Netlix jobb mint a tévé vagyis mert azt hallgatunk és akkor amikor és amit csak mi szeretnénk és persze azon az eszközön amelyiken épp a legkényelmesebb számunkra. De, hogy most akkor vajon mit is kell róla pontosan tudnunk? A válasz szinte egyszerűbb mint gondolnánk, lássuk is hát akkor most!

De akkor vajon mégis mi az a podcast?

Ma már közel két millió podcast csatorna létezik, mégis sokan még mindig nem teljesen tudják mi is az pontosan. De ahhoz, hogy mindenki megértse, kezdjük a legelején. Ha az interneten nézünk utána, ott a következő megfogalmazását találjuk: "digitálisan rögzíett és közzétett hanganyag, hangfelvétel amelyet a készítője az interneten tesz közzé és amely bármilyen médiát is tartalmazhat legyen az például interjú, hírek vagy zene!" Vagyis ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni akkor a podcast egy olyan videó ahol nem a kép hanem a hang a lényeg és amit bármikor megtekinthetünk legyünk bárhol is a világban hiszen csak egy kis inernetre van szükségünk hozzá vagy legalább is a letöltéséig biztosan!

Milyen alapdarabok kellenek mégis hozzá?

Podcastet létrehozni nem nagy költségvetés csak egy pár alapdarab kell hozzá amit nagy valószínűséggel akár már a saját otthonunkban is megtalálhatunk ilyen vagyis ezek például a:

  • mikrofon (akár már 20 vagy 30 ezer forintért is kiválló darabot kapni érdemes álvánnyal együtt  beszereznünk a stabilitás és a jobb hangzás érdekében)
  • hangkártya (nem árt de az se hatalmas baj ha nem rendelkezünk vele)
  • egy laptop vagy valamilyen PC
  • és egy jó vágóprogram (amiben elvégezzük a vágást, a zajszűrést és az effektezést - ingyenes)
Ha mindez megvan akkor már csak egy host weboldal kell, mint például a SoundCloud és ha ez is megvan akkor már csak annyi a dolgunk, hogy a kapott RSS-t beküldjük a népszerű podcast szolgáltatókhoz és ezzel végre készen is vagyunk vele!

De, hogy honnan azaz pontosabban kitől is ered akkor most mindez?

Maga a szó, 2004-ben jött létre, Ben Hammersley brit újságíró, rádiós és internet - szakírónak köszönhetően a Portable On Demand (azaz az igény szerint hordozható) illetve a "cast" az angol brodcast (adás, rádióközvetités) szavakból. Akkora sikert aratott ez az új szó és a mögöttes tartalma, hogy a New Oxford American Dictionary 2005-ben az év szavának nyilvánította. De, hogy még előbbről közelítsük meg az Apple 2001-ben piacra dobta az első iPodot, amely ezáltal elsőként tette lehetővé, hogy az emberek azaz a felhasználók úgynevezett "audio blogokat" Mp3 formulában játszanak le a hordozható eszközeiken mint a telefon, tablet vagy a laptop. A cég pár évvel később 2005-ben bevezette a podastek beépített támogatásával elátott iTunest, ami szintén jelentősen növelte a pocastek népszerűségét és elérhetőségét. Ugyanakkor szerencsére ezek a rádiós műsorok nem korlátozódtak csak az Apple termékekre hiszen rövidesen különböző márkák különböző eszközein és platformjain vált teljesen elérhetővé a hallgató közönség számára. De talán mondhatjuk azt, hogy az igazi lendületet és a végleges sikerét a podcastek 2014 - 2015 táján érték el mikor is az Egyesült Államokban az okostelefonok használatával és a szélessávú internet elterjedédével minőségi műsorok jelentek meg. Mindezek melett talán a terjesztésükről is érdemes pár szót ejtenünk, mert enélkül azaz pontosabban az RSS (really simple syndication) nélkül ma nem lennénk képesek a hallgatásukra. Ez a rövidítés 1999 óta létezik amikor is a Netscape internetes böngésző bevezette mint egy egyszerű módot arra, hogy az internetezők mindig naprakészek maradjanak a kedvenc webhelyeikből.

Vajon mindenki megtalálja a magának valót?

A válaszom erre nagyon röviden az, hogy igen! Most, hogy kellő képpen megismertük közelebbről ezt a világot, ugorhatunk is a következő lépésre vagyis arra, hogy hogyan is működik mindez és, hogy milyen fajtái is vannak mert hát bőséggel találunk belőle mindenki a saját "ízlésésnek" a megfelelőt a különböző és erre kifejlesztett csatornákon, platformokon mint például a YouTube, Spotify, Apple Podcasts vagy például a Google Podcasts. Arra nincsen egy egységes és általános tipp, praktika vagy recept, hogy mitől is lesz olyan jo és népszerű egy podcast hiszen rengeteg mindentől is függ (legyen az a téma, a hallgatóság vagy a cél). Viszont vannak különböző általános meglátások amikre jobb figyelni mint például az, hogy alkalmazkódó legyen, legyen egy célunk vele, vegyük figyelembe a választott témánk sajátosságait, jó és tiszta hangminőséggel dolgozzunk, jól érthető és tiszta beszédstílust és fogalmazásmódot válasszunk, fontos az időtartama is és végül az is, hogy könnyen emészthető, hallgatható és elérhető legyen. Mint a meglátások a fajtáinak a sora is végtelen de itt van pár példa, hogy azért mégis kapjunk egy kis ízelítőt, hogy milyen sokrétűek is a podcastek, mert van például szóló podcast ahol egy valaki fejti ki a véleményét a választott témában, létezik interjú is (talán ez a legnépszerűbb fajta) amikor a podcaster azaz a beszélő a megadott stílushoz hűen valamilyen hírességgel, celbbel, ismert emberrel vagy csak a témában nagyon jártas személlyel beszélget a műsora során. De ha csak hallgani szeretnénk valamit mondjuk zene helyett akkor a beszélgetős podcastek a nekünk valóak ahol cikáznak a különböző gondolatokban és mindenféle témákat dobál fel a hallgatóságnak a podcaster. Ezeken kívűl még rengeteg változata van mint például a kerekasztal vagy panelbeszélgetés, történetmesélős podcastek, a hangjáték vagy az újrahasznosított podcastek. Rengeteg és napról napra új témák jelennek meg de a legnépszerűbbek általánosságban a bűnügyi, a komédia, a szakmai, a művészeti és az iskolai amik IT-val, pszchiológiával, filmekkel, az önfejlesztéssel vagy éppen marketinggel foglalkoznak. Úgyhogy megállapíthatjuk és a saját szemünkkel láthatjuk is, hogy ez egy olyan világ ahol mindenki megtalálja az elképzeléseit. A sor szinte végetelen.

Vajon miért is előnyös mindez?

Azt hiszem mire az ember eljutt ebben a bejegyzésben ehhez a sorig már kijelenthetjük azt, hogy kapott egy átfogó képet a podcastek világáról. De, hogy még kerekebb legyen a történet ejtsünk pár szót miért is előnyösek és miért is érdmes egy podcastet választanunk. Tematikus. Talán ez az egyik legjobb szó rá és mert ha rátalálunk egy nekünk tetsző témára akkor abban a témakörben biztosan találunk a jövőben is majd tartalamat. Csak a füled kell hozzá semmi más, hiszen ha Van Gogh is képes volt egyetlen egy füllel élvezni a zenét akor ebben neked sincs akadály! Hallgatható bárhol és bármikor. Legyen az főzés, takarítás, sétálás vagy sportolás az utcán vagy a parkban, vezetés közben vagy például kutyasétáltatás. S talán végül az egyik legfontosabb ok az az, hogy még offline is hallgathatjuk őket bárhol s bármikor a nagy világban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése