keresés

2023. október 7., szombat

A Meta (Facebook) tervei


A Facebook nem ismeretlen az internet felhasználók számára. A platform és az anyacég, a Meta korszerűsítette és fellendítette az emberek közti online interakciókat. Ezen kapcsolatok segítségével valamint egyéb területeken is igyekszik fejleszteni a világháló használatának pozitív élményét. Rendszeresen mutatnak be új innovációkat. Ebben a bejegyzésben bemutatok pár példát a Meta legújabb fejlesztéseiről.

AI matricák a Messengeren

A Meta bevezetett egy új, mesterséges intelligenciával generált matricákat a Messengerbe, amivel a felhasználónak csak be kell írni egy leírást, hogy mit szeretne matricaként látni, amit utána el lehet küldeni az ismerősöknek. Nos ez egy jó ötletnek tűnt addig, amíg a felhasználók furcsa és őrült dolgokat kezdtek vele teremteni. Fegyveres Mickey egér, késes Elmón keresztül síró Donald Trumpig mindenféle furcsa dolgokat alkottak az emberek ezzel az AI-jal.

A Meta több új AI-alapú eszközt is piacra dob, mivel a metaverzumprojektje eddig elég kevés eredményt hozott. Chatbotok kiadását is tervezgetik, derült ki a legutóbbi bejelentéseikből. Ezeknek a chatbotoknak már személyiségük lesz, de majd még kiderül, hogy sikerül-e.

További információk ezen az oldalon olvashatók. 

Új generációs headset

A Meta bejelentette az új headsetet, a Quest 3-at, ami a valóságot ötvözi virtuális képekkel. Zuckerberg szerint a fizikai tér határait képesek lesznek kitágítani. A felhasználókat egy metaverzumnak nevezett virtuális valóságba hívja. A Quest 3 jelentős előrelépés a Quest 2-höz képest, erősebb processzorral rendelkezik, szélesebb a látómezője, nagyobb felbontású a kijelzője, ráadásul használat közben nem keletkezik pára, mint az előző headsetnél. 

A headsetről már több teszt is készült. Az eddigi legkisebb dobozban érkezett, ezzel is mutatva, hogy mennyire fejlődik a technológia. Hisz eddig hatalmas kiszerelésben érkezett a kontroller és a VR szemüveg, ám manapság már ezek mind vékonyabbra vannak tervezve, ami kisebb helyen is elfér. 

Ha a dobozából kivesszük a Quest 3-at, egyből feltudjuk venni, és üzembe is helyezhetjük. A kontrollerben az elemeknél elhelyeztek egy fecnit, ezt eltávolítjuk és működik is a vezérlő. Bekapcsolás után kéri is a Wi-fi hozzáférést, ami után a telefonos Meta Quest appunkkal összekapcsolva már be is jelentkezhetünk a korábbi vagy új fiókunkba.

Hiába sikerült kisebbre a Quest 3 az elődjénél, a nagyobb akkumulátor miatt nem lett könnyebb, mint a Quest 2. A nagyobb akkumulátor valószínűleg a pancake lencsék miatt vált szükségessé, mert több energia kell ahhoz, hogy hasonló üzemidővel működjön a készülék. Ennek ellenére a Quest 3 könnyebbnek érződik, mivel közelebb van az archoz, ha felvesszük, ez által jobb a súlyeloszlás.

Visszatérve a lencsékre, a pancake lencsék bizony nem tökéletesek, mivel sokkal több fény kell ahhoz, hogy jól nézzen ki a tartalom rajta, ne legyen sötét a kép. Összességében viszont kielégítőek a lencsék.

A teljes tesztet az iPon oldalán meg lehet tekinteni. 


Mesterséges intelligencia asszisztens, Meta AI

A Reuters forrásai szerint a Meta a nyilvános Facebook és Instagram posztokat használt fel arra, hogy tanítsa ezt az AI asszisztenst, amit a Meta AI-nak neveztek el. Az újságoknak és interjúknak azt mondták, hogy tiszteletben tartották mindenki magánéletét, ezért a nem publikus dolgokat nem használták fel az AI tanításához, kizárólag csak a nyilvános bejegyzéseket.

Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke hozzá tette azt is, hogy a személyes üzeneteket és magánbeszélgetéseket sem építették bele az asszisztens adatbázisába.

A Meta AI-t a Llama 2 nyelvi modell segítségével fejlesztették, amely júliusban debütált. Az Emu nevű modellt is felhasználták, amely szöveges utasításokra tud képeket alkotni. Az Emu a képgeneráláshoz, a Llama 2 a chatfunkciók fejlesztéséhez volt szükséges. 

Mivel a tanításra alkalmazott posztok jelentős része valószínű szerzői joggal van ellátva, ezért a Meta számít rá, hogy sokan fognak pereskedni, amiért felvoltak használva. Nick Clegg szerint a kreatív tartalmak felhasználása a gépi tanítás során belefér a fair use kategóriájába, ezért nem feltétlenül etikátlan, de elismeri, ha valaki máshogy gondolja ezt.

Threads

Új közösségi oldalt hozott létre a Meta, melynek neve Threads. Ezt az oldalt igazából egy "Twitter-riválisnak" szánta a Meta. Magyarországon is elérhetővé tették az oldalt. A weboldalukon – a threads.net oldalon – már lehet is regisztrálni az Instagram-adataink importálásával. A folyamat gyors, csak néhány kattintást vesz igénybe, és tényleg szinte bármit áthúzhatunk az Instagramból. Emellett van mód arra is, hogy felhasználói profil nélkül böngésszük az oldalt, egyszerű látogatóként.

Már kb. mindenkinek elérhető az App Store-ban és a Google Play-ben az applikáció. 

A Threads eredetileg július 6-án indult el néhány kiválasztott régióban. Úgy is elképesztő népszerűsége volt, hogy az európai piacon nem volt hozzáférhető akkor. A decemberi bevezetésről november legvégén érkeztek az első információk, miután állítólag a Meta eleget tett az uniós szabályozásoknak – ennek része az is, hogy felhasználói profil regisztrálása nélkül is használható a platform. A késlekedés az EU szigorú szabályai miatt volt, amelyek a személyes adatokat és a BigTech cégeket érintik. 

Mit is jelent a BigTech?  A BigTechek globálisan ismert és elismert techóriások, akiknek vagy a kezünkben tartott okostelefonokat vagy az azokon lévő applikációkat köszönhetjük. A BigTecheket két betűszóval is szoktuk rövidíteni: GAFAM és BATX. A GAFAM az amerikai BigTech cégek összefoglaló neve, ők a Google, az Amazon, a Facebook, az Apple és a Microsoft. A BATX a Baidu-Alibaba-Tencent-Xiaomi négyest rövidíti, ezek a vállalatok Kína legnagyobb technológiai cégei.

Mark Zuckerberg, a Meta főnöke a Threads oldalán jelentette be a hírt, valamint üdvözölte az új felhasználókat Európa szerte. Hangsúlyozta, hogy jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, például nagyobb mértékű együttműködést az Instagrammal.

Mark Zuckerberg szerint a Threads lesz a következő közösségi platform, ami eléri az 1 milliárd regisztrált felhasználót. Erről az induláskor beszélt a Facebook alapítója, mikor villámgyorsan nőtt a szolgáltatás mögött állók tábora, de kíváncsiak lennénk arra, hogy még ma is élne-e ezzel a merész kijelentéssel. Minden esetre a Threads szépen fejlődik, halad előre a korábban kijelölt úton, és folyamatosan vezeti be a tervezett újításokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése