keresés

2014. szeptember 29., hétfő

Bajban a Google



A Google lelkesen bővíti európai adatparkjait, hogy eloszlassa az NSA-ügy miatt felgyülemlő félelmeket a tengerentúli adatkezeléssel kapcsolatban. Ennek ellenére a kontinensen tartott európai adat valószínűleg nem lesz elég a cég és az európai hatóságok közötti béke megteremtésében. Bátran állítható,  hogy Joaquin Almunia versenyügyi biztos mandátuma alatt nem lesz döntés abban az ügyben, amelyben azokat az aggályokat vizsgálták, miszerint keresési eredményeiben a Google saját termékeit helyezi előtérbe, illetve online hirdetési piacon is visszaél erőfölényével. Almunia most újabb aggályokról, az internetes forgalom tudatos irányításáról beszélt, ami a keresőóriás más szolgáltatásai, például a Google Plus vagy a YouTube forgalmát növelné. Ezek most nem a keresőhöz köthető praktikák, így az Unió egy újabb, az előzőektől független vizsgálatot indíthat a helyzet tisztázására. Az EU-biztos szerint a dolog vége akár egy olyan rekord büntetés is lehet, amely meghaladja a korábban a Microsoftra több körben kiszabott, összesen 2,2 milliárd eurós bírságot is.

A Google válasza

     A társaság az eljárás során mindenben együttműködik majd az Európai Bizottsággal. Ráadásul hat európai adatvédelmi hatóság közös fellépésben igyekszik a Google adatkezelési gyakorlatát helyi törvényekkel konform változattá alakítani. A cégnek küldött lista olyan intézkedéseket tartalmaz, amely átláthatóbbá tenné, milyen célból gyűjt információkat a felhasználóiról a Google és azokat kiknek, milyen feltételekkel adja tovább egy harmadik félnek.
     A hatóságok azt követően indítottak vizsgálatot, hogy a különböző szolgáltatásainál megtalálható 60 eltérő adatvédelmi szabályzatát lecserélte egyetlen, egységes dokumentumra. Ennek következtében bármilyen szolgáltatást használ valaki, adatai bekerülnek egy közös kalapba, ami feltétele a használatnak            Ugyanakkor sikeresen megegyeztek az európai hatóságokkal a jogokkal  kapcsolatban. A cég igyekszik megfelelni annak az elvárásnak, hogy bizonyos feltételek mellett bárki kérhesse a személyéhez köthető keresési találatok törlését. Utóbbiban  a franciák a legaktívabbak. Rupert Murdoch médiamogul cége, a News Corp nyílt levelet intézett az Európai Bizottsághoz, amelyben éles kritikával illették a Google-t.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése