keresés

2022. november 15., kedd

A Library Thing és egyéb könyves közösségek, alkalmazások, appok

    Az internet egyre nagyobb fokú elterjedése következtében lassacskán a felhasználók különböző oldalakat, fórumokat és közösségeket hoztak létre egy-egy téma köré szerveződve. Természetesen ez alól a könyvek sem voltak kivételek. 

Library Thing


Library Thing kezdőlapjának emblémája

    2005. augusztus 9-én Tim Spalding fejlesztette ki. Elsőként az akadémiai könyvtárak számára hozták létre ezt a fizetős oldalt, később a COVID-19 járvány alatt a pénzügyi és katalogizálási nehézségeket figyelembe véve ingyenessé és bárki számára felhasználhatóvá vált.

    A Library Thing, vagy röviden LT elsődlegesen a könyvek, filmek, zenék és egyéb adathordozók katalogizálására szolgál, illetve az adott dokumentumhoz tartozó Amazon oldal megnyitására. Az adatok forrása többek között a British Library-ből, a Canadian National Catalogue-ból, a Library of Congress-ből, az Ausztrál Nemzeti Könyvtárból és a Yale Egyetemből származik. Természetesen ha a kívánt adatok egyik adatbázisban sem található, úgy azokat manuálisan is megadhatóak.

    Az LT kinézetén észrevehető, hogy elsősorban nem az átlag felhasználókra való tekintettel készült. Bár az oldal sok lehetőséggel rendelkezik, köztük például a saját könyvtár létrehozása, a megtekintett könyvek visszakeresése, a sorozatok összegyűjtése, értékelés, fórum és így tovább, ezek elérését személy szerint elég nehézkesnek találtam. Az LT így is bőven eleget tesz feladatának, viszont használata kényelmetlen és vázlatos megjelenése miatt a szemnek sem túl kellemes.

    Az adatok feldolgozása viszont tényleg kitűnő, szinte minden apró részlet feltárásra kerül és ezek az adatok az esetek nagy részében pontosak is. Mivel viszont egy angol nyelvű oldalról van szó, így az adatbázis nagy részét szintén az ilyen nyelvű könyvek teszik ki. 


Library Thing kezdőlapja



Moly.hu


Moly.hu kezdőlapja

    Magyarországon bizton állíthatom, hogy a Moly.hu nyeri a legnagyobb könyves közösség díjat. A Library Thing-gel ellentétben itt nem a kategorizálás és a bibliográfiai feltárás a fő cél, hanem a közösség építése. Olvasóbarátabb és egyszerűbb a kezelése. A linkek egyértelműen kapcsolódnak össze, így könnyen megtalálhatóak mind a könyvek, mint a keresett adatok.

    Alapítója Nagy Bence tipográfus, újságíró. A regisztrált felhasználók saját korábbi olvasmányaikat csoportosíthatják, értékeléseket, idézeteket írhatnak könyvekről, váró- és kívánságlistákat állíthatnak össze, polcokra rendezhetnek könyveket. Szintén bármely regisztrált felhasználó feltölthet az adatbázisban még nem szereplő könyveket, könyvborítókat, fülszövegeket.

    A portál ugyanakkor naponta összesíti az interneten megjelenő, a könyvkiadással, könyvterjesztéssel, irodalommal kapcsolatos híreket, blog bejegyzéseket, információkat, és kommunikációs felülete révén több fajta lehetőséget biztosít az eszmecserére (pl. témák, karcok).

    Az oldalt nagyrész a használók szerkesztik, így elkerülhetetlenek a hibák, bár ezek nem gyakoriak. Szintén pozitív tulajdonsága az oldalnak, hogy egyaránt megjeleníti az eredeti nyelvű dokumentumot és a magyar fordítását is.

    Az oldalon a szórakozásnak is helye van. A felhasználók zónákba tömörülhetnek, ahol egy témával kapcsolatban minden fellelhető, vagy körülnézhetnek a karcok között, ahol az újdonságok jelennek meg. Esetleg kihívásokat intézhetnek egymás felé vagy útikönyveket indíthatnak.

    Magyar könyváruházakkal összekapcsolódva az érdekelt könyveket a használó azonnal megvásárolhatja, 2008 óta pedig a Moly.hu rendelkezik saját webáruházával, a Molybolt.hu-val is.


Wattpad


Wattpad emblémája

    2006-ban alakult ki, Allen Lau és Ivan Yuen együttműködésének eredményeként. A Wattpad egy ingyenesen használható közösségi hálózat, melyen amatőr és professzionális irodalmi műveket lehet megosztani és olvasni, valamint segítséget kérni vagy nyújtani az írással kapcsolatban. Több befutott író a Wattpadon kezdte karrierjét.

    Bár az oldal eredetileg szintén angol irányítottságú volt, manapság a többi nyelv - köztük a magyar is - egyre nagyobb teret hódít magának. Bárki lehet író, aki érez magában egy kis kreativitást mindenféle elköteleződöttség nélkül, ugyanis az oldalra nem kell azonnal egy kész művet feltölteni. Ha a történet még csak alakulóban van fejezetenként is feltöltésre kerülhetnek, illetve bármikor gond nélkül szerkeszthetőek vagy letörölhetőek.

    A Wattpad nagyon jó platform a kezdő, gyors visszajelzést váró íróknak, ugyanis megjegyzéseket nem csak a történetek végén, hanem egy-egy bekezdés után is oda lehet szúrni. A tetsző művet csillaggal lehet jutalmazni a biztató szavak mellett vagy akár az olvasólistához is hozzá lehet adni. Így ha új fejezet kerül feltöltésre, vagy esetleg az író visszaválaszolna a megjegyzésekre az app értesítést küld. A másik két oldallal szemben ez a platform inkább az írásra és a kreativitás kiélésére, az író-olvasó könnyű kapcsolatteremtésének ad lehetőséget.

A Wattpad-nak véleményem szerint két nagy hibája van. Az egyik, hogy a történetek nagy része - pontosan csak a "próbálgatások" végett - nem kerül befejezésre. A másik, hogy mivel ez egy amatőr íróoldal, így sokszor a történetek nem a legjobbak és sok helyesírási hibát tartalmaznak.


Calibre


Calibre kezdőfelület
    2006. október 31-én fejlesztette ki Kovid Goyal. Nyílt forráskódú e-könyv szoftvercsomag. A Calibre támogatja a meglévő e-könyvek virtuális könyvtárakba rendezését, az e-könyvek megjelenítését, szerkesztését, létrehozását és konvertálását, valamint az e-könyvek szinkronizálását a különféle e-olvasókkal. A könyvek szerkesztése EPUB és AZW3 formátumokban is támogatott. A más formátumú könyveket, például a MOBI-t, először át kell alakítani ezekre a formátumokra, ha szerkeszteni kell őket.
    A Calibre röviden összefoglalva olyan, mintha egybegyúrtak volna egy könyvtár adatbázisát, egy olvasóplatformot, egy hírportált, egy konvertáló programot és egy könyvszerkesztő programot.

    Saját könyvtár kiépítését teszi lehetővé, ahol kategorizálni tudjuk a műveket sorozat, szerző, értékelés, téma, kiadó vagy akár formátum alapján. Az oldalon mi választhatjuk ki mit szeretnénk ha az alkalmazás megjelenítene és ezeket bármikor megváltoztathatjuk. Ha valaki szerkesztői vagy könyvfeltárási tapasztalatokra vágyik tökéletes számára ez az applikáció. Használata egyszerű, ugyanakkor bonyolult is lehet, attól függően a használó mennyire szeretne belemerülni a részletekbe,  így nagyon jól jön, hogy a programot magyarra is lefordították (kivéve a Súgót). Két nagyon érdekes funkciója is van, mely közül az egyik már kissé elavult. A könyveket lemezre lehet írni, mely szerintem már nem olyan fontosságú, mikor minden elérhető az interneten. A másik, hogy ha a használó szeretné esztétikusabban és egybefüggőbben látni könyvtárát, akkor lehetősége van a weben keresztüli megnyitásra, ahol a listás adatok helyett a könyvek borítóképükkel kerülnek megjelenítésre.


Calibre könyvtára interneten keresztül megnyitva




Calibre nem app-ként, hanem az Interneten keresztül megnyitva



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése