keresés

2022. november 13., vasárnap

A Gutenberg Project, a MEK és a webarchiválás - A jövő könyvtára


A különböző dokumentumok digitalizálása már az 1970-es évektől foglalkoztatta többek között a könyvtáros szakma képviselőit is. Az első nemzetközi megmozdulás a Gutenberg Project vagy terv egy közösségi közreműködéssel szerveződő gyűjtemény volt, melynek célja a kulturális művek digitális megőrzése.  A művek elérhetők sima szöveges formátumban, de számos máshogyan is pl. HTML, PDF vagy EPUB formátumokban is. A továbbiakban a cikk a magyarországi fejlesztéseket taglalja, a MEK és a webarchiválás elindulásán keresztül.


Mi is a MEK?


A Magyar Elektronikus Könyvtár egy ingyenes internetes szolgáltatás. „Az ország legrégebbi digitális könyvtára”.
Tartalmának típusai lehetnek tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok.
    Gyűjteménye kiterjed (csak magyar nyelvű vagy magyar ill. közép-európai vonatkozású) szöveges művekre; térképekre és kottákra; hangoskönyvekre (391); elektronikus újságokra/folyóiratokra; egyéb, könyvtári szempontból érdekes információforrások, szolgáltatások és dokumentumok címeire.


Története:

    Drótos László könyvtáros 1993-ban kezdeményezte a MEK megalapítását, és Moldován Istvánnal „hobbiból” kezdték el gyűjteni az anyagot a magyar kibertérből egy gopher alá.
Ezért a kezdeményezésért 2000-ben megosztott Kalmár-díjat kaptak.
    2008-ban Drótos László és Moldován István megosztott életműdíjat kapott a Magyar Elektronikus Könyvtár létrehozásáért, tartalomfejlesztésével kapcsolatos munkásságukért.
1994 tavaszán tartott "Pocok-workshop" alatt határozták el egy Ajánlás elkészítését a Magyar Elektronikus Könyvtár megalapításához és működésének szabályozásához.
A MEK-L@tulibb.kkt.bme.hu levelező listán folyt az Ajánlás előkészítésének munkája, az ötletgyűjtés, ill. a többé-kevésbé hasonló külföldi kezdeményezések megismerése.
Szeptemberben a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program első hároméves feladattervébe bekerült a MEK projekt.
    1995 elején az NIIF "helka" gépén elkezdődött a központi MEK szolgáltatás építése, egyelőre szintén egy gopher szerverre alapozva a gopher.mek.iif.hu címen. 1996-tól a mek.iif.hu szerver lett az Elektronikus Könyvtár központi szolgáltatása.
    1996 és 2002 között - nagyon sok ember önkéntes munkájának és néhány intézmény támogatásának köszönhetően - több mint 4 ezer darabra nőtt a könyvtár állománya, havi 60-70 ezerre a látogatóinak száma, s kialakult a jelenlegi gyűjtőköre.

Folytatás az OSZK-ban: 


    1999 szeptemberétől már az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) adott otthont a MEK projektnek, és ehhez kapcsolódóan az OSZK-ban létrejött egy kétfős önálló osztály. 2001-ben már saját szerveren, a mek.oszk.hu címen indult el.
    Ezzel párhuzamosan zajlott egy új, fejlettebb könyvtári rendszer és kezelőfelület kialakítása, az Elektronikus Periodika Archívum (EPA) építése mely 2003-ban indult el, immár saját szerveren. (Viszont erre most nem szeretnék külön kitérni) 2004-ben megjelent a VMEK nevű akadálymentes honlap. 2007-ben pedig egy újabb különgyűjtemény indult, Digitális Képarchívum néven.
    2008 novemberétől a MEK gyűjteményének nagy része az Európai Digitális Könyvtáron keresztül is elérhetővé vált. 2012-re mobil verzió is készült az m.mek.oszk.hu címen.

    A gyűjtemény gyarapodása sokféle forrásból származik, az önkéntes digitalizálók mellett közvetlenül a szerzőktől és a kiadóktól is érkeznek könyvek, és internetre tesznek korábban CD-ROM-on kiadott terjedelmesebb műveket is, valamint az OSZK-ban indított Hungarológiai Alapkönyvtár Digitalizálási Program keretében elkészült szövegeket is szolgáltatják. Külön hangsúlyt fektetnek az Internet magyar oldalain levő értékes kulturális tartalom digitális megőrzésére, igyekeznek összegyűjteni és saját szerveren, metaadatokkal ellátva, hosszú távra archiválni ezeket az állományokat.
    2022 januárjára a dokumentumok száma meghaladta a 22 200 darabot és ez a mennyiség havonta kb. 100–150-nel nő.
    Az elmúlt évek alatt a MEK a magyar Internet egyik legismertebb szolgáltatásává és legnagyobb szöveg-archívumává vált. Valóságos "mozgalom" alakult ki körülötte, hiszen bárki a legkisebb mértékben és a legegyszerűbb eszközökkel is részt vehet a könyvtár fejlesztésében és az állomány gyarapításában: Felajánlhat saját műveket vagy mások számítógépre vitt írásait, feltéve, hogy ezzel nem sérti azok copyright/szerzőségi jogait. Átvételre, archiválásra javasolhat más szervereken levő anyagokat, segíthet a dokumentumok különböző formátumra való átalakításában, vagy egyszerűen csak a MEK népszerűsítésében.


Webarchiválás


Az Országos Széchényi Könyvtár a 2000-es évektől kezdett el foglalkozni digitalizálással - ahogyan azt már láttuk - de foglalkoztatta őket a "digital born" anyagok feldolgozása is. A webarchiválás gondolatával már Drótos László is kísérletezett az évezred elején. A weblapok és egyéb interneten megjelent dokumentumok digitalizálása a 2010-es évek közepéig nem volt lehetséges, ekkora váltak alkalmassá az informatikai és technikai körülmények. 
A dokumentumok gyűjtése háromféle szempont és mód szerint történik meg:
1. Válogatva a legfontosabb magyar webhelyekről (téma, műfaj és földrajzi hely szerint)
2. Kiemelt eseményekhez kötődve a főbb hírforrásokból
3. Általános jelleggel a magyar webről
Szelektíven kerül gyűjtésre a tudományos, kulturális, oktatási és közéleti jellegű tartalmak meghatározott köre.
A szerzőségi jogok tiszteletben tartása érdekében a gyűjteménynek csak egy kis része tekinthető meg nyilvánosan - az archívum többi része elsősorban kutatási célokra lesz elérhető, zárt szolgáltatásként.


Források:
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Project_Gutenberg
https://webarchivum.oszk.hu/
https://mek.oszk.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése