keresés

2024. február 28., szerda

1 tonhalkonzervnyi por - 1,2 milliárd dollárért

 

Nem akármilyen por, hanem aszteroidapor! Talán sokunkat érdekel, hogyan keletkezett a naprendszer, mi történhetett a kezdetekkor. Így vannak ezzel a NASA tudósai is, ezért építették az OSIRIS-Rex űrszondát, hogy aszteroidaport gyűjtsön a vizsgálataikhoz. Az űrügynökség az Arizonai Egyetemmel és a Lockheed Martinnal éveken át együtt dolgozott, hogy megvalósítsák az izgalmas küldetést.


A küldetés


A NASA 2016 szeptemberében küldte fel az OSIRIS-REX űrszondát, azzal a szándékkal, hogy érintetlen, földi szennyeződésektől mentes mintákat gyűjtsön a tudósok számára. Az így gyűjtött mennyiség ugyan elég  kicsinek hangzik, mégis hússzor annyi, mint amit egy japán küldetés során sikerült gyűjteni és pontosan kétszerese a minimálisan szükséges mennyiségnek. A vizsgálatokkal a tudósok igyekeznek megfejteni az élet eredetét és a "Naprendszer hajnalán uralkodó körülményeket". 


Kalandos visszatérés a földre


Az űrszonda 2023 szeptember 24-én repült el a Föld mellett, engedte ki a kapszulát, ami a mintát tartalmazta. A küldetésben részt vevő csapat külön gyakorolta a minta visszaszerzéshez szükséges eljárásokat, tesztelték a különböző forgatókönyveket, lehetséges időjárási-, naptevékenység- és űrszemétviszonyok mellett. A várható érkezés területén is külön csapat biztosította a helyszínt és vett talaj- és levegőmintákat, hogy meg tudják állapítani, szennyeződött-e a minta esetleg. Egy kis gikszer történt csak, a tartály rögzítőelemei megakadtak és a tartály nyitásához új szerszámokat kellett készíteni. A sikeres nyitás után a minta egy részét elküldik a világ minden tájára, hogy a kutatók tanulmányozhassák, 70%-át pedig a NASA őrzi és tanulmányozza tovább.

Forrás: Kiderült mennyi anyagot gyűjtöttek a Bennu aszteroidáról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése