keresés

2024. február 23., péntek

Az Európai Unió vizsgálatot indított a TikTok ellen


Az Európai Unió által tavaly bevezetett 
digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomag (DSA - Digital Service Act) alapján az Unió eljárást indított a rendkívül népszerű TikTok nevű videómegosztó közösségi média platform ellen. A TikTok-kal kapcsolatban felmerült kérdések a kiskorúak védelmére, az algoritmus működésére, az adatok felhasználására, illetve a reklámok tárolására vonatkoznak.

A platform aggasztó elemei

Az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szerint a legfontosabb dolognak a gyerekek védelmét tartják, így a most megindult eljárás során többek között ellenőrizni fogják, hogy a ByteDance nevű kínai vállalat által működtetett platform valóban megtesz-e mindent a kiskorúak biztonságának érdekében. A TikTok jelenlegi szabályai közé tartozik, hogy minimum 13 évesnek kell lenni, ahhoz, hogy valaki regisztrálni tudjon és 16 éves korukig a gyerekek oldala privátra van állítva. A vizsgálat arra irányul, hogy kiderüljön, ezek az intézkedések elegendőek-e, illetve, hogy az elveket valóban érvényesítik-e.

A gyerekeket is érintő problémák közé tartozik továbbá, hogy a TikTok kritikusai szerint az applikáció algoritmusa káros hatású lehet. Az Amnesty International tavalyi kutatása szerint az algoritmus negatívan befolyásolja a felhasználók mentális állapotát, illetve függőséget okozhat. A cikk felhívja a figyelmet az adatok gyűjtésével kapcsolatos problémákra is.

Kérdéses továbbá, hogy a TikTok-on megjelenő reklámokra vonatkozó adatokat a szabályoknak megfelelően tárolják-e. A DSA szerint ugyanis a hirdetésekről egy adattárt kéne fenntartaniuk. Mindeközben a platform éppen most vezette be a videókat megszakító reklámokatAz átláthatóság érdekében a felhasználók adatainak védelme és a reklámok megvizsgálása mellett, az EU azt is ellenőrzi, hogy a vállalat valóban minden szükséges adatot elérhetővé tesz-e a kutatók számára.

Mégis milyen következményekre számíthat a TikTok?

Az előző év folyamán az X (korábban Twitter) ellen már fellépett a DSA, mivel az EU nem találta kielégítőnek azt ahogy a platform az illegális tartalmakat és a hamis információkat kezeli. A közösségi média platformok mellett az Apple is büntetésben részesült.

Amennyiben azt állapítják meg, hogy a TikTok nem felel meg az Unió által előírt követelményeknek, akkor akár az applikáció éves jövedelmének 6%-ával egyenlő bírságot is kiszabhatnak. A videómegosztó platform nemrég, 2023. áprilisában már kapott pénzbüntetést az Egyesült Királyságban a kiskorúak adatainak helytelen kezelése miatt.

A jogszabályoknak fel kell venniük a versenyt a problémákkal, melyeket a technológia gyorsan fejlődő vívmányai (pl. mesterséges intelligencia) és a közösségi média platformok újabb fejlesztései vetnek fel. Az influenszereket illetően a gyerekmunkára kiterjedő törvények megalkotása is elengedhetetlen lenne, ugyanakkor a pozitív változás eléréséhez a jogalkotók megfelelő felkészültségére is szükség van.

Fő források:

The EU opens formal probe into TikTok over protection of children - CNN Business, Anna Cooban, 2024.02.19.

EU opens investigation into TikTok over online content and child safeguarding - The Guardian, Dan Milmo, 2024.02.19.

EU To Probe TikTok Over Child Safety Concerns - Forbes, Emma Woollacott, 2024.02.20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése