keresés

2024. február 28., szerda

Pénz beszél, a Swarovski lát


A Swarovskiról mindenkinek csak a csillogó "gyémánt" ékszerek jutnak az eszébe de emelett senki nem gondol arra, hogy mindezek melett van egy másik Swarovski (Optik) cég is, ki nem is akármilyen távcsöveket gyárt! Hiszen ha Dóra kinek a meséi során mindig elengedhetetlen szövetségese volt a távcsőve napjainkban újra felfedezné a világot egy reboot során akkor a hű társa biztosan egy Swarovski távcső lenne, nem egy gyémántokkal teli, hanem az a Swarovski amelyik olyan okos, hogy még azt is meg tudja mondani, hogy épp milyen állatot nézünk vele!


De kezdjünk mindent a legelején!

A januári CES kütyüexpó, az év egyik legfelkapotabb és legfontosabb technológiai eseménye Magyarországon amelynek az utózengéi szokás szerint még bőségesen akár hetekig eltartanak. Nem meglepő az sem, hogy a legfelkapotabb technológiák idén a mesterséges intelligencia és az átlátszó kijelzők voltak. De nem maradt el az extravagáns tévék vagy az MI-vel felturbózott telefonok sem. Bár azt kijelenthetjük, hogy az idei expó legérdekesebbike a Swarovski Optik (vagyis a férjezett nevén: a Swarovski Optik AX Visio) okostávcsöve, ami a tájékozatlanabb vagy épp kevésbé jártas vadászokon, erdészeken, madármegfigyelőkön vagy túrázókón is ám sokat segíthet.

Most akkor mi is az a Swarovski Optik AX Visio?


Az AX Visio nevű távcső legfontosabb attribútuma az az, hogy beépített neurális feldolgozó egységgel (NPU) van felszerelve, ennek köszönhetően a gyártó szerint olyan nagy teljesítményű képfelismerést biztosít, amire más hasonló kütyük (még) nem képesek. Van rajta egy tekerőkapcsoló, amellyel kiválaszthatjuk, hogy madarakat vagy emlősöket keresünk, és ha ezen faj valamelyike a látómezőnkben megjelenik, a távcső az név szerint azonosítja abban a pillanatban azt. Az AX Visio emellett egy digitális iránytű is, sőt, akár egy képernyőmegosztással streamelhetjük a látottakat akár a mellettünk állónak vagy az otthon éppenséggel izgatottan váró ismerőseinknek. 

Beszéljenek szavak helyett a számok!

  • A távcső akár 10x optikai nagyításra képes,
  • 32 milliméteres objektívvel szerelt okostávcső ami 112 méter és 1 kilométer közötti látómezőt biztosít,
  • akár fényképek és videók is készíthetők vele már a használata közben, 
  • és elkészített fotók 13 megapixelesek (4208 x 3120 pixel), a mozgóképek felbontása viszont maximum Full HD lehet. 
Az AX Visio mellé természetesen okostelefonos alkalmazás is tartozik, aminek segítségével a felvételek könnyedén fel illetve letölthetők a mobilunkra, hogy aztán mi épp ott szerkeszgethessük őket, és az app pedig szükséges a Live View névre keresztelt streamelés működtetéséhez is. Az aksi azaz az akkumlátor a gyártó szerint még intenzív használat mellett is két óráig bírja, ha pedig nem vesszük igénybe az extra funkciókat, akkor 15 órán át működtetni, az amúgy 1,1 kg-s eszközt.

Mégcsak nem is gyémántból van, de mégis felér vele az ára?

Azért lehet, hogy 2024-es év végére nem fog minden zempléni vagy baranyai vadász vagy erdész nyakából egy ilyen Swarovski lógni hiszen a legvadabb rész az okostávcsővel kapcsolatban persze nem az, hogy képes felismerni az elé kerülő élőlényeket, hanem az ára! Ugyanis igen borsos, mondhatjuk azt, hogy nem hiába viseli ő sem a nevében ám a Swarovski azaz az ékkő szót hiszen közel 4600 €, ami ma átszámítva körülbelül olyan 1,7 millió forint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése