keresés

2024. február 27., kedd

Sikerült újra kapcsolatot teremteni a japán holdszondával

Az 1969-es holdraszállás az emberiség egyik legnagyobb cselekedete volt. 
A televízió a világ minden részén közvetítette az eseményeket és a nézők egy emberként szurkoltak az asztronautáknak. 
A világűr azóta sokkal kevésbé titokzatos számunkra. Szondák, műholdak meglepő gyakoriságga kerülnek kilövésre a Földről.


A japán SLIM

 A legutóbbi holdszonda 2024. január 19-én landolt a Holdon. A Japánból indított űreszköz, a SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), sikeresen ért célba a szomszédos égitest felületén, de probléma adódott a napelemeivel. Mivel ezek nem a Nap irányában néztek, nem töltötték a szondát, így a fedélzeti akkumulátort kellett használnia, mely csak pár órát bírt. 
A szerencsétlen landolás azonban nem végzetes, a tudósok bíztak abban, hogyha a napfény nyugatról éri majd, megindul a töltés és a szonda ismét működőképes lesz. Ez végül így is történt: a leszállóeszköz túlélte a két földi hétig tartó, hosszú, napfény nélküli sötétséget és 2024. február 26-án ismét sikerült kapcsolatot létesíteni a Holdon állomásozó eszközzel. Az ottani szélsőséges időjárás (déltájt +100 Celsius-fok, éjszaka -130 Celsius-fok) nem könnyíti meg a szonda feladatát, de a jelek szerint mindenképp nagy lépés ez a jövő űrkutatásával kapcsolatban.
Japán a történelem ötödik holdraszálló országa: a Szovjetúnió, az Egyesült Államok, Kína és India előzi meg. 

A Hold történelmének kutatása

A bolygó történelmének megismerése öröktől izgatta, érdekelte az emberiséget. A JAXA által közzétett legújabb felvétel nemcsak domborzati információkat közvetít, de a fotókon megjelenő kőzetek elemzésére is alkalmas. A vizsgált anyagoknak kutyafajták neveit adták, így találkozhatunk a St. Bernard, a Bulldog vagy a Toy Poodle névvel is. Az érdekes választással a kőzetek méreteire is utalnak a tudósok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése