keresés

2024. február 29., csütörtök

A Google és a Windows-dilemma


Sokunk napi rendszerességgel használja a Windows 10-et és a hozzátartozó jól bevált alkalmazásokat, mint a Word vagy a PowerPoint. Irodai munkára és tanulmányi feladatok elvégzéséhez is egyaránt szükséges, előírt programok. Viszont a Windows 11 megjelenésével talán szükséged lesz a váltásra, hiszen a frissítések nincsenek örökre biztosítva az előző verzióhoz. Ha neked is olyan géped van, ami nem kompatibilis az új Windows 11-gyel, akkor érdekes lehet számodra az alábbi téma.

A dilemma

A Windows 10 támogatásának lejárati dátumához közeledve sokan abba a problémába ütköznek, hogy nem is olyan régen vásárolt eszközeik nem felelnek meg az újabb Windows 11 követelményeinek. Így ezen felhasználók döntés elé kerülnek. Ha mindenképp ragaszkodnak a meglévő gépükhöz, illetve operációs rendszerükhöz, azt már csak ingyenesen 2025 októberéig, majd a későbbiekben 2028-ig, csupán 3 évvel több ideig, pénz ellenében tehetik meg. Ezután a cég nem kívánja támogatni a rendszert, így az elavulttá válik, felhasználói pedig újabb kiadásokra számíthatnak. Másik megoldás egy új számítógép vásárlása, ami alkalmas a Windows 11 telepítésére, ám ezzel több probléma is van. Egyrészt a beszerzés nem kis összeg, másrészt a leváltandó gépek jelentős elektronikai hulladékot jelentenek. 

Hogyan képzeli el a Google e dilemma orvoslását?

A Google egy alternatív operációs rendszert javasol, a ChromeOS Flex-et, ami kifejezetten a Windows vagy Linux rendszerre tervezett gépekre lett alakítva. Eredetileg ez az a rendszer amely gyárilag a Chromebook eszközökön is fut. A telepítése ingyenes, ezáltal kiváló ajánlatnak tűnhet, viszont ez sem veheti fel a versenyt a népszerű Windowszal, ugyanis az alapvető Windowsra tervezett alakalmazások nem működnek vele. Az ilyen programok azonban a mai elektronikus munkavégzés világában már elengedhetetlennek bizonyulnak. Habár erre is léteznek egyéb praktikák a ChromeOS Flex használata melett. Az alkalmazások webes változatait gond nélkül igénybe lehet venni, bár kevesebb funkcióval rendelkeznek, mint az eredeti applikációk. Másik lehetőség egy virtuális felhő alapú pc bérlése. Csakhogy ez szintén kiadást jelent.


Sok munkafeladat elvégzéséhez szükségesek az eredeti Microsoft Office alkalmazások. Ilyen például egy szerkesztői munka, ami a Word teljeskörű használatát igényli. Ha ehhez hasonló munkakörben dolgozol és teljes értékben szeretnéd felhasználni a Windows adta lehetőségeket, bármelyik utat választod is, előbb-utóbb költségekkel kell számolnod. Ezért érdemes megfontolnod, hosszútávon mi éri meg neked leginkább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése