keresés

2024. február 26., hétfő

E-könyv olvasás, a szerzői jogok tiszteletben tartása mellett

Az elmúlt évek során az e-könyvek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Az e-könyv praktikus, könnyen elérhető, apró helyet foglal, pénztárcabarát és a környezetet is kíméli. Használatakor nem szükséges minden könyvhöz megfelelő könyvespolc beszerzése, és a portalanítással sem kell vesződni. 
Azonban az e-könyvek elterjedése a szerzői jogok sérelmét hozta magával. A papíralapú könyvek másolása, digitalizálása az egyszerű felhasználó számára nehezen megvalósítható feladat. Nem így van az e-könyvek esetében. Amint az olvasó a saját eszközén megjelenteti a digitális tartalmat, viszonylag könnyedén más felhasználónak is tovább tudja küldeni, Így a könyv digitális megfelelője követhetetlen számú, tökéletesen egyforma digitális utód "szülőjévé" válik. 


e-könyv kölcsönzés

A megoldást a streaming szolgáltatásokhoz hasonló e-könyv kölcsönzés jelenti, amikor az olvasnivaló adott ideig jelenik meg a digitális eszközünkön, a fizetős időszak elteltével a tartalom is elérhetetlenné válik. A Yettel mobilszolgáltató együttműködési megállapodást kötött a világ egyik legnépszerűbb e-könyv szolgáltatójával, az Írországi székhelyű Bookmate-el, melynek eredményeként a felhasználók számára hozzáférhető a több millió e-könyvet és hangoskönyvet tartalmazó katalógus, és mintegy 5 ezer magyar nyelvű e-könyv és 500 magyar nyelvű hangoskönyv olvasható, hallgatható szabadon, a szerzői jogok tiszteletben tartása mellett. 

A könyvtár a legkülönfélébb műfajokat tartalmazza, a szépirodalomtól a tényirodalmon át a gyermekkönyvekig és a hangoskönyvekig. A Bookmate közösségi funkciója új olvasási élményt nyújt, és lehetővé teszi, hogy az olvasók aktív olvasóklub-közösséget alkossanak. Az alkalmazás elemzi az előfizetők olvasási szokásait, és ez alapján ajánlórendszere segít megtalálni a számukra érdekes köteteket, létrehozható saját könyvtár, és saját könyvespolcok szervezhetőek a kedvenc címek alapján. 

A Yettel mobilszolgáltató előfizetői mobilszámlájuk terhére, kedvezményesen használhatják a Bookmate szolgáltatásait. A kezdeti ingyenes próbaidőszak során az előfizetők korlátlanul kölcsönözhetnek e-könyveket, hallgathatnak hangoskönyveket akár aktív internetkapcsolat nélkül. A Bookmate applikáció elérhető IOS, android és webes felületen is. 


Forráscikk: A korlátlan e-könyv olvasást hozza el kedvezményesen a Bookmate és a Yettel új együttműködése - yettel.hu - 2024. február 23.

Kép forrása: Image Creator from Microsoft Designer - Bing


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése