keresés

2020. szeptember 29., kedd

Covid-19: valós probléma vagy csak egy felfújt lufi


Magyarország idén tavasszal a feje tetejére állt, ki gondolta volna, hogy egy vacsorára elfogyasztott denevér lesz mindennek az oka. Kínában tavaly ősszel kitört a covid-19 járvány. A redditen már lehetett olvasni, itt-ott felütötte a fejét, mint hír, de talán a nagy távolságok miatt senki nem tulajdonított neki nagyobb jelentőséget. Aztán február végén, március elején hozzánk is beért a vírus és hirtelen minden nagyot változott.

Informálódni próbáltam, mint sokan mások én is az internetről, de ez nehezebbnek bizonyult, mint hittem. Az információ mennyisége rengeteg volt és mégis túl kevés, ráadásul rengetek helyen felütötte a fejét a vírussal kapcsolatos félinformációk, álhírek is, amik tovább nehezítették a tisztán látást a ügyben, hát ember legyen a talpán aki ebben kiigazodik. Nem is csoda, hogy ezekből kiindulva nem is kevesen gyártottak összeesküvés elméleteket, hogy ki és miért hozta be Európába a vírust, hogy ez csak megint egy trükk és valamelyik hatalom keze van benne. Szerencsére a legtöbb ember ezeken azért át lát, de egy ilyen kérdésekkel teli időszakban ezek a narratívák nem segítenek a helyzeten és életre hívnak más problémákat is, talán ennél sokkal nagyobbakat.

Vannak ugyanis ezeknél a gondolatoknál sokkalta mérsékeltebb felvetések is, melyek alap gondolata akár jogos is lehetne, azonban messzemenő következtetéseket vonnak le hamis információkból és úgy alakítják a dolgokat, hogy a saját nézetüket támassza alá. A továbbiakban erről lesz szó.

A COVID-19 probléma kezelése Magyarországon

A probléma ott kezdődött, hogy a kormánynak nem volt elsőre egységes válasza, hogy kéne kezelni a helyzetet, majd engedve a nyomásnak végül Magyarország is határzárat és karantént rendelt el. Ez sokakat nehezen érintett, munkahelyüket vesztették el emberek, a szórakozási lehetőségek is megszűntek, az emberek home office-ba kényszerültek. Ennek ellenére most, amikor egy nap több a megbetegedés, mint tavasszal egy hónapban, nincsen karantén elrendelve és az intézkedések sem olyan szigorúak mint előtte. Felveti tehát azt kérdést a helyzet, hogy szükséges volt e az a szigorú intézkedés sorozat tavasszal, annak fényében, hogy most közel sincsenek olyan szigorítások. 

Sokakban megfogalmazódott ez a kérdés, az emberek össze vannak zavarodva az egymásnak ellentmondó intézkedések miatt, ezért kialakult egy szkeptikus hozzáállás a vírus és a maszkhordással szemben. Az augusztus végi határzárás után sokak 2 hét karanténba kényszerültek. Rengeteg kérdés merül fel az intézkedések átgondoltságát illetően, de végső soron a társadalom érdekében ezek igenis indokolt és jogos lépések, hogy megelőzzük a nagyobb bajt. Ennek ismeretében nézzük meg, hogy milyen problémákat hívott elő a helyzet.

Tényleg ekkora a baj?

(Túl vagy alábecsüljük a problémát)

"Dr. Gődény elemez"


Dr. Gődény György orvoslátogató volt, magyar gyógyszerész, többszörös bajnok testépítő és fitneszedző. A 2020-as COVID-19 világjárvány idején gyógyszerészként a Magyar Gyógyszerész Kamara álláspontjával és a tudományos konszenzussal szöges ellentétben álló nézeteivel hívta fel magára a figyelmet, ezeket egy Nutriversum nevű youtube csatornát osztja meg a publikummal, ahol a testépítéssel kapcsolatos tanácsait osztja meg és reklámozza az ehhez szükséges fehérje porokat, eszközöket. Azonban a Covid járvány kitörése után gyógyszerészeti előképzettségét kihasználva osztja meg nézeteit a helyzetről.
A szólásszabadsággal alapvetően nincs probléma, az a baj, hogy a közhangulatnak köszönhetően inkább hajlanak az emberek a nézetei felé, mintsem tartanák ezt veszélyesnek és felelőtlen hozzáállásnak.
Videóiban hangoztatja, hogy ezek a megállapítások tényekre, kutatásokra alapulnak, de a leírásban mindent megtalálok, csak az ezekhez a kutatási anyagokhoz való hozzáférési utat nem, viszont az instagram fiókját nagy könnyedséggel fel tudom keresni.

De pontosan mit is mond?

  • Nincs bizonyíték arra, hogy a sebészi maszk előnyös védelmet nyújtana bármilyen szempontból a vírus ellen
  • A fertőzöttségi számokat manipulálják: a beteg szervezetében volt COVID-19 a halálakor, de nem abba halt bele, hanem valami egyéb krónikus betegségbe
  • Elég vitaminokat szedni az immunrendszer erősítéséhez, akkor nem okozhat gondot a szervezetnek a vírus
  • A vírus a fiatalokra egyáltalán nem veszélyes
  • "Kínai nátha"
  • A Covid nem halálos vírus
  • Mindannyiunkban van valami korona vírus (?)
  • Nincs értelme a lázmérésnek az iskolákban
Lehet első hallásra nem is tűnik olyan rosszul, amiket mond egyesek számára, hiszen a lázmérésnek abban a formában, ahogy most csinálják ténylegesen nincs értelme. A maszkot zárt helyen hordani kéne, de a kocsmában levesszük, nagy rendezvényeket tartanak meg, hiszen az életnek mennie kell tovább.
 

A baj ott kezdődik, hogy vannak akik erre húzzák fel az összeesküvés elméleteiket és innentől kezdve válik hajmeresztővé amit egyesek a dolog mögé látnak, szem elől tévesztve azt, hogy igenis van vírus és emberek halnak meg, annak következtében, hogy félvállról veszik a helyzetet. A statisztikai adatok relativizálása is felelőtlen és rossz hozzá állás, hiszen minden emberi élet számít, ugyanis számottevően nőtt a fertőzöttek száma a tavaszi hullámhoz képest. Azonban a pánikkeltés sem javasolt, mert egyik véglet sem jó. Sokan az első hullám után azt érezték, hogy közel sem voltak indokoltak ilyen lépések, túl nagy volt a szigor, kevés volt az információ, egymásnak ellent mondó hírek jöttek. Az újságírók sem könnyítették meg a helyzetet, számukra is kapóra jött a pánik keltés, hiszen az számukra nézettség, akkor is ha csak részigazságot tartalmazott a hír vagy annyit sem.
 
 
 
 Gődény György szervezésében volt egy demonstráció Covid 911 néven, amire sokan el is mentek. A videóból kiderül mekkora fejetlenséget és zavart tud az emberekben okozni a sok egymásnak ellentmondó információ és hogy ezeket az emberek ezeket hogyan kezelik.
Az emberek besokalltak és végül két táborra szakadtak a vírust illetően. Pedig látni kéne, hogy sokkal több értelme lenne egy köztes utat találni. Volt aki fitt középkorúként halt bele, más elkapta és alig érzett valami, csak átfutott rajta gyorsan, volt aki megszenvedett vele, de végül jobban lett. Nem fekete fehér a kép, ezért jó lenne így is kezelni. A higéniai előírások betartása és a maszk viselése sem ördögtől való, ha azt következetesen használnák és jó példával járnának előttünk, de amíg hol így hol úgy használjuk nem lesz előre lépés és az emberek joggal kérdőjelezik meg a hatékonyságát, pedig igenis számít.

A vírus kezelésének egyik lehetséges módja a svéd modell lett volna, ami egyesek szerint nem is létezik, mások szerint pedig egy járhatóbb út lett volna, mint amit Európa többsége válaszott, hiszen minden ment volna a "normális" menete szerint, mint korábban.

"Svédország különlegessége, hogy Európa más országaival ellentétben nem vezettek be az élet majdnem minden területére kiterjedő lezárást tavasszal. Nem rendelték el a boltok bezárását, nem küldték haza az összes diákot, nem kényszerítették otthon maradásra a lakosokat."

Ezekre nem volt különösebb szükség, mivel elég volt megkérni az embereket rá. Távolságtartásra szólították fel a lakosokat. 

Svédországban is:

  • távolléti oktatást vezettek be 
  • áttértek az otthoni munkavégzésre
  • viszont továbbra is lehetett éttermekbe járni, nagyobb távolságot tartva egymástól
Fontos azt is észben tartani azt is a  svéd modellel kapcsolatban, hogy a járványkezelésének módját egyetlen szakembere bízták és azokban bíznak és be is tartják, ellentétben azzal a rendszerrel szemben ami jelenleg nálunk látná el ezt a feladatot, de valahogy nem érződnek ezeken a szakmabeliek javaslatai, illetve, hogy egyáltalán be vannak-e ebbe vonva. A svédek mindenről tájékoztatják a lakosságot. A svéd modell nem kizárólag a lezárások hiányáról szól, illetve nem is ez az egyetlen módja a járvány kezelésének, de mindenképpen érdemes megfigyelni, hogy milyen a közvélemény a járvánnyal kapcsolatban és, hogy az emberek hogy viselik a helyzetet.

Mit tehetünk?

Mindenek előtt a legfontosabb a higgadtság, pánikkal még nem oldottunk meg semmit. Érdemes azzal kezdeni, hogy a maszk igen is fontos, még ha tudjuk kényelmetlen is, ezért figyeljünk oda a helyes viselésre. A WHO tanácsait érdemes átnézni ezzel kapcsolatban. Bármely típusú maszk csak helyes viselet mellett hatékony. A maszk nem ad százszázalékos védelmet, ezért az egyéb óvintézkedéseket is szigorúan be kell tartani, így a higiénés szabályok mellett a távolságtartást. Ezeket az intézkedéseket a járvány enyhülésével még jó ideig szem előtt kell tartani.



  • Ha egészséges vagy, csak akkor van szükség a maszk viselésére, ha vírussal fertőzött személyt ápolsz.
  • Hordj maszkot, ha köhögsz vagy tüsszögsz.
  • A maszk viselésének akkor van értelme, ha közben rendszeresen kezet mosunk szappanos vízzel vagy alkoholos fertőtlenítővel. (A szappanos megoldás amúgy inkább javasolt, mert ott van lehetőség és idő hosszan átdörzsölni a kezünket és annak minden mélyebb barázdáját. Persze aki terepen van, az nem fér hozzá folyó vízhez.)
  • Ha maszkot viselsz, tudd helyesen fel és levenni.
  • Mielőtt felvesszük, alaposan kezet kell mosni.
  • A szád és orrod is takarja, valamint ne legyenek rések a maszk és az arc között. Tehát simuljon tökéletesen.
  • Ne érj hozzá a maszkhoz a használata közben. Ha ez bekövetkezne, moss kezet.
  • Cseréld le a maszkot, ha az benedvesedik és ne használd többször az egyszer használatost.
  • A maszk levétele során csak a hátulsó madzagjait fogjuk meg és ne érjünk hozzá az elülső részéhez.

Sokféle arckmaszkor tudunk venni de az egyes típusok között komoly különbségek vannak. A hagyományos sebészi, egészségügyi maszk olyan anyagból készül, amely átengedi a rendkívül apró részecskéket, nem zár tökéletesen, nem simul az arcra, így a vírust tartalmazó cseppecskék a maszkviselés ellenére bejuthatnak a szervezetbe. Ha betegek vagyunk a sebészi maszk megakadályozza, hogy a kórokozókat szétszórjuk a környezetünkben, de nekünk is jobb, ha viseljük, mintha nem. A félálarc, amit FFP3 vagy N95 maszknak is hívnak, nagyobb védelmet nyújt. A félálarc teljesen zárt, rásimul az arcra, belélegzéskor megszűri a levegőt, így a vírusok nem juthatnak be a szervezetünkbe, de ezek jóval drágábbak, mint a műtős maszkok (bővebben itt).

A Duke Orvosi Egyetem klinikai kutató és csapata augusztusban publikálta a maszktípusok teszteléséről szóló tanulmányát, amelyben 14 féle szövet- és orvosi arcmaszk védekező képességét hasonlították össze. A kutató számára megnyugtató volt, hogy a maszkok többsége tényleg felfogta a beszéd közben kiáramló cseppeket, hozzátette azonban, hogy a vékony, poliészter és spandex anyagú nyakvédők, vagyis a szájra és orra húzható, kinyújtható sálszerűségek mindössze kisebbekre szabdalták fel a kiáramló nyálcseppek méretét, és ez Westman szerint valójában rosszabb lehet, mintha valaki semmit nem vesz fel, írta a Qubit.

Gyógyír a léleknek

Ez az időszak nem csak a testet, de a lelket is megviseli, ezért érdemes a mentális egészségünkre is oda figyelni. Ezzel is csökkentjük a valószínűségét, hogy elkapjunk betegségeket. A télen hajlamosabbak vagyunk negatívabban látni a dolgokat. Próbáljuk humorosan kezelni a helyzetet, ahol csak lehet és így talán könnyebb lesz átvészelni ezt az időszakot. Szerencsére vannak akik tudják ezt és igyekeznek az általános rossz közhangulatot kicsit emelni.

Ha eleged volt a sok rossz hírből nézd meg ezeket

https://i.redd.it/mtlhyifajaw51.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése