keresés

2018. december 10., hétfő

A videómegosztás története, jelene

Képtalálat a következőre: „video”

Manapság mindenki magától értetődőnek veszi, hogy ha szeretne megnézni bármilyen videót, kettőt kattint, és már ott is van előtte. Ám 10-15 évvel ezelőtt szinte semmilyen lehetőség nem volt erre. Néhány úttörő oldalnak köszönhetően tart ma ott a videómegosztás, ahol. Nézzük is, melyek ezek:


ShareYourWorld.com

  Az első, videók feltöltésére és megosztására szolgáló weboldal a shareyourworld.com volt, melyet Chase Norlin alapított 1997-ben. Ez az oldal  2001-ben anyagi okokból megszűnt, ám addigra kikövezte az utat az őt követő videómegosztóknak. 

YouTube

Története:
  • Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim, korábbi PayPal-alkalmazottak alapították 2005-ben.
  • Chen és Hurley 2005 januárjában egy házibulin vett részt előbbi új házában San Franciscoban, ahol sok videót készítettek, majd rájöttek, hogy ezeket sehol nem tudják megosztani. E-mailben való küldéshez túl nagy volt a fájlok mérete és sok órába telt az internetre való feltöltésük. A párosnak elegendő pénze volt, miután az eBay felvásárolta a PayPalt, így úgy döntöttek, maguk oldják meg a problémát. Chen és Karim dolgoztak programozóként, Hurley feladata a design lett. Az oldalhoz inspirációt nyújtott a HotOrNot nevű randioldal is, ahová felhasználók tölthettek fel képeket, hogy mások értékeljék azt egy tízes skálán. Karim teljesen le volt nyűgözve, hogy nem az oldal üzemeltetője, hanem annak felhasználói adják a weblap tartalmát.
  • Április 23-án indult útnak a béta-verzió, ahol a csekély számú látogató nem választhatott, mely videókat szeretnék megtekinteni, az oldal automatikusan mutatta őket. Az egyik legelső, ma már szinte ikonikus videón Karim látható, amint a San Diegoi állatkertben mesél az elefántokról. 


  • Az oldal kezdetben sikertelen volt. Ezen mindenképp változtatni szerettek volna az alapítók, így már olyan elkeseredett ötletek születtek, hogy a Craigslisten hirdetést adtak fel, hogy minden nő, aki videót tölt fel az oldalra, 20$-t kap. Természetesen egy jelentkező sem akadt.
  • Több sikeres üzletember anyagi támogatásának köszönhetően 2005 decemberében indult el hivatalosan az oldal. Aznap már 8 milliós nézettséget értek el. Az igazi áttörést a “Lonelygirl15” felhasználónévvel közzétett vlog-sorozat hozta meg, mely a Wired magazin címlapjára került, ezzel vonzva a felhasználókat az oldalra. Később a “Lazy Sunday” című dalparódia került be a Saturday Night Live című televíziós műsorba, ami még több és több nézőt vonzott.
  • 2006 február: Az egy nap alatt feltöltött videók száma elérte a 20.000-et, a megtekintett videóké pedig a 15 milliót.
  • 2006 július: az oldal túllépi a napi 100 millió videómegtekintést, a feltöltések száma a 65.000-et.
  • 2006 október: A Google megvásárolja a céget 1,65 milliárd dollárért.
  • 2007 január: A YouTube akkora sávszélességet használ, mint az egész internet 2000-ben.
  • 2009 február: A pápa saját csatornát indít.
  • 2009 július: Az első live stream vetítés. (U2-koncert)
  • 2010 március: Percenként 24 órányi videót töltenek fel a felhasználók.
  •  
     

Twitch.tv

  A manapság egyre népszerűbb Twitch.tv nevű stream-oldal egy egészen furcsa ötletnek köszönheti létezését. Justin Kan, az oldal alapítója felbuzdulva a Big Brother című televíziós műsoron, úgy döntött, hogy készít egy hasonló show-t önmagáról. Létrehozott egy oldalt (aminek a Justin.tv nevet adta), hogy azon keresztül 24/7-ben közvetítse a saját életét.
  Az emberek gyorsan felkapták az oldalt, és érdeklődni kezdtek aziránt, hogy tudnának ők is élő adást közvetíteni az interneten. Így született meg a streaming.

  2011-ben született meg maga a Twitch.tv. Ezen az oldalon főként e-sport streameket láthatunk, de nem ritka a zenei és a kreatív műsor sem. 2018 májusára az oldal elérte a havi 2.2 millió megosztót és napi 15 millió aktív felhasználót.

További fontos videómegosztó oldalak (nézők száma alapján)

 

Videómegosztó applikációk


Tik Tok/Douyin/Musical.ly

  A fiatalabb korosztály körében elsöprő népszerűségnek örvendenek ezek a telefonos applikációk. A TikTok (Ázsiában Douyin néven ismert) 2016 őszén debütált azzal a céllal, hogy a felhasználók rövid kis videókat tudjanak készíteni megadott hanganyaggal. Gyorsan felkapták a “tátogós” videókat, bár az ötlet nem volt újkeletű, hasonló app már létezett 2014 óta “Musical.ly” néven. A ByteDance Technology Co. (a Tik Tok fejlesztője) 2017 novemberében 1 milliárd amerikai dollárért vásárolta meg a Musical.ly-t, majd egybeolvasztotta saját alkalmazásával.

Snapchat

  Főként képek megosztására kifejlesztett applikáció, de a felhasználóknak lehetőségük van 10 másodperc hosszúságú videókat is közzétenni a többi felhasználóval. Szintén a fiatalabb korosztály körében a legnépszerűbb, ám világszerte élen áll a letöltési statisztikák szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése