keresés

2016. április 6., szerda

Fiatalok a közösségi hálón

Veszélyes a Facebook?

A mai világban már egyre jobban elmondható az a tény, hogy a fiatalok és idősek is már digitálisan is léteznek. Élő, működő tagja és része az olyan hálózatoknak, mint az amerikai Facebook vagy az orosz Vkontaktye. Fényképeket töltenek fel, kommenteket írnak, különböző cikkeket,/híreket osztanak meg, ismerkednek és kapcsolatokat építenek. Sokan azon a véleményen vannak, hogy ártalmatlan, ami többé kevésbé igaz, ha okosan és bölcsen használják.
"Mi is az a közösségi háló?

Röviden: egy világ a világban. Egy tér, vagy inkább, s ha úgy tetszik, egy terem, vagy egy asztal, amelynél az emberek, akik ismernek (vagy ismerni akarnak), helyet foglalnak és megpróbálnak egymással információt közölni. Mostanra azt is bátran ki lehet jelenteni: a külvilág digitális leképeződése ártalmatlannak tűnik." Amikor valaki fellép a Facebook-ra nem mindig információt akar gyűjteni, hanem valamit fel akar tölteni, magáról meg akar osztani és így elkövethetik azt az első olyan hibát, hogy túl sokat mondanak, mutatnak magukról. A közösségi hálózatról tudni kell: ha rajta vagyunk, többé már nem vagyunk „privátak”. Felejtsük el, hogy a profilunk (gyermekeink, fiataljaink profilja) privát. Az a profil minden ismerősnek/ismerősének szól, és ha nincsenek beállítva a megfelelő óvintézkedések, akkor mindenki másnak is. Tehát összesítve elmondható, hogy nem saját. Ha az oldalunk túl nyilvános, túl kötetlen a kommunikáció, abból problémák származhatnak (pl. kirúghatnak a munkahelyről vagy fel sem vesznek). Több cég és vállalat már figyelembe veszi a közösségi hálót. "Mutasd a profilod, megmondom ki vagy!" - vallják teljesen jogosan. Túl sokat mondunk magunkról azzal, ha túlzottan tudatni akarjuk a világgal, éppen mit csinálunk, merre járunk. Ha folyamatosan megosztjuk mindenkivel, mikor, kivel, hol tartózkodunk, lenyomozhatóvá, nyomon követhetővé válhatunk. Ezért bánjunk hát megfelelő óvatossággal a magunkról kiadott információkkal.
Sok fiatal úgy gondolja, hogy ha sok ismerőse van a közösségi oldalon, akkor magasabb szintű népszerűségi mutatóval rendelkezik. De vigyázni kell, mert emiatt akár olyan embereket is ismerősnek jelölhetünk, akik "online áldozatokra" várnak. Ezen személyek számára az elérhető képek és megosztások lehetővé teszik, hogy ellopják az adott profiltulajdonos személyazonosságát, visszaéljenek vele. Lehetővé teszik a már említett szexuális ragadozók számára, hogy valaki másnak adják ki magukat és így csábítsanak el akár fiatal lányokat. Olyan cikkeket tehetnek közzé, aminek a címe rendkívül figyelemfelkeltő és emiatt beleesünk abba a hibába, hogy rákattintunk. Ezek a kattintásvonzó cikkek, amelyek akár valamilyen vírus is lehet. Szóval vigyázni kell, hogy hogyan is használjuk a Facebookot.
Kiváló lehetőséget nyújtanak a kommunikációra, kapcsolatok építésére, ápolására és kiegészítésére. Megfelelő hozzáállással minden felhasználó profitálhat belőle, de ehhez szükség van arra, hogy körültekintően és bölcsen használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket. Eltiltani a fiatalokat tőle nem érdemes hiszen kizárjuk őket egy olyan népes közösségből, amely segítségével hasznos információkhoz juthatnak, tarthatják a kapcsolatot távoli barátaikkal.

Közösségi oldalak: ami előny, az hátrány is lehet!

Egy fiatalnak a következő frappáns gondolata volt: Aki nincs fent valamelyik közösségi oldalon, az tulajdonképpen nem is létezik. Vajon igaza van?
Sajnos a mai világban már elképzelhetetlen az élet internet és közösségi oldalak nélkül. Az utóbbi pár évben még az okostelefonok is elterjedtek, így bárhol és bármikor már nagyszerűen lehet internetet használni, sőt gyors gombokkal pillanatok alatt felléphetünk bármelyik közösségi oldalra. Ezután már tudunk csevegni, megosztani dolgokat illetve lájkolhatunk bármit.

Előnyei: szabadidő egy részének hasznos eltöltése (programokat szervezhetünk, feltölthetünk új képeket, csetelhetünk, híreket olvashatunk), bár sajnos nem vesszük észre de rengeteg időnket képes elvenni. Nemcsak ezeknek az oldalaknak a használatával lehetne eltölteni a szabadidőt. Ha szép idő van ki lehet menni a szabadba biciklizni, kirándulni, sétálni vagy csak kiülni és olvasni.
Informálódás: Tulajdonképpen minden ott van a közösségi oldalon csak lájkolni kell a különböző oldalakat és már hozzá is fértünk az információkhoz.

Hátrányai: kinyílt a világ azzal, hogy minden és bármi elérhető, de emiatt könnyen elveszhetünk a rengetegben.
Személyiségtorzulás. Fontos jellemzője az online felületnek az “én megmutatása”. De mindenki csak az előnyös oldalát szeretné megmutatni a neten. "Aki sokat van fent a közösségi oldalon, és mindenre figyel, olyan érzése lehet, hogy mindenki szép, okos és nagyon boldog, valamint mindig elfoglalt, sok ismerőse van. Ezek azonban nem minden esetben tükrözik a valóságot, és előfordulhat, hogy személyiségtorzulás alakul ki a felhasználónál. A zárkózottabbak még inkább bezárnak, mert ők nem tudnak olyan képeket kitenni, mint a többiek, mert nem tudnak posztolni világraszóló dolgokat, nem tudják kitenni, hol vannak éppen, azaz kilógnak a sorból, lemaradnak. A FOMO-jelenség (fear of missing out) tulajdonképpen félelem a lemaradástól."
El lehet azt mondani egy fiatalról, hogy Facebook függő lett? Sajnos igen. Ha sokáig nem használja az illető a Facebookot ideges, szorong, esetleg ingerlékeny.
Oversharing - amikor túl sok mindent osztunk meg egyszerre/percenként.
Kettősség. Az itt átélt érzelmek nem mindig fedik le az offline tér kapcsolati érzelmeit. Ez két különböző érzelmi státusz, az egyik a reális, a másik az online személyiséggel történő kommunikáció. Így kétféle érzelmi hatás nehezedhet a kamaszra, akinek ez az életszakasz amúgy is elég megterhelő, mert itt a testi és hormonális változások ideje, elkezdődik a későbbi felnőtt személyiség kialakulása, az identitás formálódása.



Szlengek. A Facebook chat ablakban, hogy minél gyorsabban írjunk különböző rövidítéseket használunk. Később ezeket a rövidítéseket, annyira megszokhatja a fiatal, hogy a dolgozatában is elkezdi használni. Torzulás jöhet létre az anyanyelvben.
Mozgásszegény életmód. A túl sok internetezés miatt a fiatalok elkényelmesednek és kevesebbet kezdenek el mozogni.
Magány. Szakemberek azt tapasztalják, hogy a magányosak túl sokat lógnak a közösségi oldalon, mert nincsenek barátai, akikkel különböző programokat tudnának szervezni. Így az egyetlen lehetőségük az, hogy a világhálón ismerkedjenek, de vajon mi lesz ebből az ismerkedésből? Csak az interneten keresztül tartják a kapcsolatot vagy személyes találkozó is lehet belőle?

Más közösségi oldalak
  1. Wanelo - hasonlít a Pinterestre abban, hogy képeket láthatunk. Azonban amiket látunk a képeken, azok megvásárolhatóak.
  2. Yo - ezt a két betűs szót lehet egymásnak küldözgetni. Igazából értelmetlen az egész, de mégis imádják, mert több millióan letöltötték a programot.
  3. Whisper - maga a szó suttogást jelent és az oldalnak ez is a lényege, hogy névtelenül oszthatunk meg bármit, de az ismerőseinknek megjelenik.
  4. Ask.fm -talán ez a legismertebb oldal. A felhasználók egymásnak kérdéseket tehetnek fel és válaszolhatnak rájuk.
  5. Omegle - ez az oldal a szülők rémálma. Ugyanis itt a fiatalok véletlenszerűen tud ismerkedni. A jelmondata is ezt tükrözi: "ismerkedj idegenekkel."

A felsorolásból jól látható, hogy van más közösségi oldal a Facebook és a Twitteren kívül, de talán ezek az oldalak még nem igazán terjedtek el Magyarországon.
Forrás:
Kárpátalja: Közösségi-szociális hálózatok és a fiatalok.
KamaszPanasz: Közösségi oldalak
ÚjNemzedék: 5 közösségi oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése