keresés

2023. március 18., szombat

Klasszikus film klasszikus mémei

A sokak által ismert és szeretett világhírű film - Titanic - 25 éve jelent meg a mozikban, és azóta is közkedvelt, elismert alkotás. A James Cameron által rendezett dráma tizenegy Oscar-díjat nyert el, ám nem csupán lebilincselő története és díjai miatt maradt meg a köztudatban. A film online is halhatatlanná vált, hála a rengeteg GIF-nek, képernyőképnek és említésnek az interneten - hála a mémeknek. Ám mik is azok a mémek pontosan, és miért örökítették meg ilyen bizarr formában a több mint húsz éve elkészült filmet?


Mik is pontosan a mémek?

Az első mémek az internet korai éveiben jelentek meg, 1990 körül; onnantól kezdve egyre ismertebbek lettek. Eleinte e-mailen keresztül terjedtek a képek, (mostanában már a szociális média felületein terjednek) de a videómegosztás új kaput nyitott. Így mára már nem csak kizárólagosan képek formájában találkozhatunk velük, hanem videók és GIF-ek formájában is. Tartalmuk gyakran állhat egy viccből, pletykából, módosított vagy módosítatlan képből, esetleg egy megtörtént esemény kifigurázásából. Emellett tartalma lehet akár meglepő hír, vagy sok más lehetőség amivel a készítője előáll. Megesik azonban az is, hogy valaki akaratlanul lesz mém, és világhírű lesz az interneten emiatt - mint például Hide the Pain Harold esetében. Tehát nem csak emberekkel történik ez, hanem megesik, hogy olyan tartalomból keletkezik mém, amit nem is annak szántak; ilyen például a Titanic című film egyes képjelenetei, amik a mai napig keringenek az interneten, és nem úgy tűnik, mint amik egyhamar el fognak tűnni. 

A titanic elsüllyeszthetetlen mémei

A filmből kiragadott képek, mondatok, esetleg helyzetek ennyi idő után is az online mémkultúra komikumai. A dráma vége felé, mikor a hajó már süllyed, egy zenész társaihoz fordul, mondván: "Uraim, megtiszteltetés volt önökkel játszani." - a zenészek megfogják hangszereiket, és muzsikálnak, miközben a hajó a mélybe merül. A twitter egyik felhasználója, 'Mad Libs', emlegeti mindig a poénnak szánt mondatot, mikor a dolgok rosszra fordulnak. 


Úgyszintén rengeteg mémet szült a filmbéli jelenet, ahol Jack, lerajzolja a meztelen Rose-t: "Rajzolj le úgy, mint azt a francia lányt, Jack!" - Hangzik el az ominúzus mondat, amiből online, ezerféle mém született. Gyakran ezt fekvő macskákhoz, vagy elesett, földön fekvő, komikusan pózoló emberekhez használják, néha még a hátteret is módosítják, hogy az jobban hasonlítson a Titanic belsejére. 


Ám nem csak jelenetek, vagy egyes mondatok keringenek az online térben; a film egyik fő, sőt legismertebb dala, amit Celine Dion énekel el, is mém lett, még 13 évvel ezelőtt. Egy Matt Mullholland nevű felhasználó töltötte fel youtube-ra a pár perces videót, amiben a főcímdalt hamisan elfurulyázza, ezzel 36 milliós nézettséget kapva. Egyes videó formátumú mém-összeállítások a mai napig használják ezt a hangot a vicc kedvéért. Emellett a filmben használt póz is világhírű lett - további mémeket szülve. Az úgy nevezett 'Titanic-póz' számára külön hashtag is létezik az Instagrammon. 

A mémek hatása meglátszik: már cégek, és magánemberek is használják ezt a formátumot a reklámozásra, hiszen nagyon közkedvelt. Az internetes mémkultúra szinte bármikből, akármikor képes mémet csinálni; esetenként egy-egy híres, majdnem mindenki által ismert, úgynevezett 'meme-template'-eket létrehozva, amiket a mai napig újra és újra felhasználnak, különböző poénok, események elmesélésére. Emiatt gyakorta szinte halhatatlanná tesznek egy-egy filmet, mondatot, vagy kiragadott képet. A mémek varázsa az, hogy képes komoly, vagy esetleg szomorú helyzetekből is viccet csinálni, ezzel megnevettetve minket, könnyítve a feszülstégen.


1 megjegyzés:

  1. Kellemes olvasmány, jól megírt szemle szerintem, kiváncsi vagyok milyen oldalait ennek a "művészeti ágnak" fogja még megmutatni az írónő.

    VálaszTörlés