keresés

2023. március 21., kedd

Az Álhírek Hordozói

 Az online térben történő vélemény formálás, egy narratíva felépítése valamint a közvélemény célzott irányítására törekvő, egyik alapeszközként szolgálnak a trollok. Az álhírek ezen terjesztése nem új jelenség, már 2016-ban az amerikai elnök választáson is jelentést adtak ki róla a NATO kiberbiztonság szakértői, de azt megelőzően is felismerték a jelenséget. Egy korábbi kutatás szerint 65 vizsgált országból harmincban működött fizetett trollhadsereg. A nagy nyelvi modellek körül, illetve azok potenciális felhasználásáról kialakult sajtó viharban most fénypontba került az ezt a területet érintő hosszútávú lehetséges hatásuk.

Bérkommentelők és Botok, sokszínű eszköztár

A bérkommentelők alapelve egyszerű, ha sokat ismételgetnek valamit, az előbb utóbb igazzá válik az emberek számára. "Nemcsak a posztok, hanem a felhasználók szintjén is kiterjed" a propaganda. Célzott üzenetek sulykolásával könnyen kelthető egy tömegvélemény illúziója, ami onnantól az egyént befolyásolja. Hirtelen felvetülhetnek olyan kérdések, amik korábban nem igazán fogalmazódtak meg, ami a propaganda egyik árulkodó jele is. Ilyen egy hirtelen berobbanó téma, kísértetiesen hasonló szóhasználattal. De megtörténhet az ellenkezője, és pont a vélemény elnyomása kerülhet előtérbe, például tömeges downvote-al. Minden esetben a megrendelő igényei kerülnek előtérbe. Erre használhatnak embereket, de ott mindig hiba lehetőség lesz a kommunikációs képesség egyénenként. A másik lehetőségnek ott vannak a botok, ám ott pont a reakció hihetősége hiányzik, egy beszélgetés könnyedén felfedheti a limitált lehetőségeit a gépeknek, mivel a szövegeikből sokszor árad a copy paste érzése, nem úgy reagál ahogy egy ember tenné. Elemzések szerint "2016-os Trump melletti orosz médiahadjárat csupán a Twitteren elért 70 százalék 1 százalékát tudta valamennyire megmozgatni. A felhasználók többsége ráadásul republikánus szavazó volt, és a kutatás nem talált összefüggést a szavazók véleményének változása, a polarizáció vagy a politikai preferenciák változásai és a trollhadjárat között." Azonban a chatgpt és hasonló language modellek megjelenése felboríthatja a meglévő 'piacot'.

Chatgpt, Language modellek és az Ai

A tulajdonosok hivatalosan nem adják licenszbe a modelljeiket ilyen célkora, azonban ez nem akadályozza meg, hogy hasonló alapelveken saját modelleket traineljenek, illetve azt sem, hogy olyan programot írjanak ami kijátssza a modell megkötéseit. Erre jó példa a cenzúra megkerülésére szolgáló script, a chatgpt nem tud bizonyos szavak befogadni, ezt teljesen felülírta néhány egyszerű felhasználó.

Meglehet kérni megszemélyesítésre például egy híres embernek, illetve akár el lehet benne ültetni a mi igazságunkat, főleg, ha elég sokan és sokszor ismétlik. Ebből adódóan hitelesebbek, és még fontosabb, hogy olcsóbbak, a trendek szerint pedig ez csak fokozódni is fog. Nem oktalan, hogy hasonló modellek üzemeltetői kötelezően kiírják, hogy nem emberrel beszélgetünk, és nem kell komolyan venni amit írt. A jövő kiberhadviselésének a forradalmát vizionizálják benne többen, éppen ezért többen is sürgetik a korlátozására vagy szabályozásának szükségességét.

„Aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot”. - Orbán Balázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése